Russische ambassade in Spanje verspreidt bizarre promotievideo

Russische ambassade in Spanje verspreidt bizarre promotievideo

De Russische ambassade in Spanje heeft via sociale media een nogal opmerkelijke video gedeeld. In een slechts 56 seconden durend filmpje wordt zo snel mogelijk verhuizen naar Rusland gepromoot. ”Je zou er vaart achter moeten zetten”, aldus de maker.

De video begint met de tekst: ”Dit is Rusland”. Daarna worden er mooie plaatjes getoond in combinatie met een Engelse voice-over die vertelt hoe schitterend het land wel niet is. Kijkers worden er onder meer op gewezen dat de Russen enorm lage gasprijzen hantere, veel mooie vrouwen huisvest, dat je er heerlijk kunt eten, veel wodka kunt drinken en dat het land erg gastvrij is.

Gastoevoer

Ook in de video opgenomen is de zin dat ”Rusland een economie heeft die zelfs na duizenden sancties blijft standhouden. Het is wel duidelijk dat dit een verwijzing is naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Kijken worden aangemoedigd zo snel mogelijk naar Rusland te verhuizen, ”want de winter komt eraan”.

Het is juist deze zin die met argusogen wordt bekeken. Natuurlijk, verstokte Game of Thrones-fans herkennen deze zin, maar sommige mensen vrezen dat er wordt gehint op de Russische gastoevoer. De Amerikaanse schrijver Kurt Andersen is een van de criticasters, evenals Russisch-Amerikaans onderzoeksjournalist Fatima Tlisova. ”Telegramkanalen die door de staat gecontroleerd worden, blijven maar opscheppen over de video. Als Rusland het niet zou promoten, zou ik denken dat het satire was.”

Laat een reactie achter