‘Russen bedreigen op Facebook en Instagram tijdelijk toegestaan’

De Russische invasie in Oekraïne is voor Meta Platforms, het bedrijf achter de twee sociale media kanalen, aanleiding om de gebruikersvoorwaarden te versoepelen rondom verboden inhoud. Zo is aanzetten tot haat jegens (Bela)Russische militairen en regeringsleiders per direct toegestaan.

Interne e-mail

Dit blijkt uit een interne e-mail binnen Meta Platforms, die is ingezien door persbureau Reuters. ”Politiek uitingen die normaal in strijd zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitlatingen, worden nu toegestaan”, zo valt te lezen in de e-mail.

‘Oproepen tot moord op Loekasjenko en Poetin mag ook’

Het bedrijf gaat zelfs een stapje verder. Ook oproepen tot moord op zowel de Belarussische dictator Alexander Loekasjenko als de Russische president Vladimir Poetin zal niet langer worden bestraft met bijvoorbeeld een blokkade. Tenminste, wanneer het ‘ongeloofwaardig’ over komt.

Het blijft verboden om een locatie aan te wijzen voor een eventuele moord, evenals het doorgeven van een methode om deze misdaad te begaan.

Alexander Loekasjenko en Vladimir Poetin

Daarnaast is het niet toegestaan om haat te spuien in de richting van Russische burgers. De pijlen mogen alleen gericht worden op Belarussische en Russische militairen en hun regeringsleiders.

Oost-Europese landen en Rusland

Wie denkt helemaal los te kunnen gaan heeft pech. De versoepelingen gelden vooralsnog enkel voor inwoners van Oost-Europese landen en burgers uit Rusland zelf.

Dat laatste gaat overigens een beetje moeilijk, aangezien Rusland vorige week de toegang tot Facebook (en Twitter) blokkeerde.

Russische ambassade woedend

Vertegenwoordigers van de Russische ambassade in de Verenigde Staten zijn furieus. Zij roepen de autoriteiten op tot het nemen van keiharde maatregelen tegen de ‘extremistische activiteiten’ van Meta Platforms.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven