Rusland en China woest op Amerika: ”Onvoorstelbare gevolgen voor jullie”

Rusland en China woest op VS: Onvoorstelbare gevolgen

De Verenigde Staten heeft vandaag maar liefst twee waarschuwingen ontvangen die tot escalatie zouden kunnen leiden. De eerste is afkomstig van het Kremlin. Vladimir Poetin eist dat Joe Biden abrupt stopt met het leveren van wapens aan Oekraïne. Gebeurt dat niet, dan zijn er ”onvoorstelbare gevolgen”, zo is de boodschap.

De Amerikaanse krant The Washington Post meldde deze week dat de VS voor 735 miljoen euro aan wapens gaat sturen richting Oekraïne. Dat komt nog eens bovenop de 1,7 miljard euro die de Amerikanen sinds de Russische inval al hebben gegeven.

Volgens Moskou is dat ”olie op het vuur’ gooien” dat zou kunnen leiden tot ”onvoorstelbare gevolgen”. Experts melden dat Rusland zal gaan proberen westerse wapentransporten aan te vallen, zodra deze over de grens met Oekraïne rijden. Ook beraadt het Kremlin zich op aanvallen op infrastructuur, zodat wegen onbegaanbaar worden en er vanuit het westen dus in principe nauwelijks iets kan worden geleverd.

Ook China richt zich tot VS

Joe Biden en zijn regering verkeren inmiddels in grotere problemen dan zij zelf wellicht doorhebben. Op dit moment is een delegatie van het Amerikaanse Congres op bezoek in Taiwan. China is woest en heeft besloten vandaag een militaire oefening te houden in het gebied rondom Taiwan.

Het Chinese leger heeft fregatten, bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen naar de Oost-Chinese Zee en het gebied rond Taiwan gestuurd. „Deze operatie is een reactie op de recente frequente verspreiding van verkeerde signalen door de Verenigde Staten over de kwestie Taiwan”, aldus een Chinese woordvoerder. „De slechte acties en trucs van de VS zijn volkomen zinloos en erg gevaarlijk. Degenen die met vuur spelen, zullen zich branden.”

De Verenigde Staten levert al jaren lang wapens aan de Oost-Aziatische eilandstaat. Dit zit de Chinese regering behoorlijk dwars. Afgelopen januari zei de Chinese ambassadeur in Washington nog dat de twee grootmachten in een militair conflict verwikkeld zouden kunnen raken als Washington Taiwans onafhankelijkheid zou aanmoedigen.

Ieder bezoek van vertegenwoordigers van andere landen zorgt voor onrust in Beijing omdat daarmee volgens de Chinezen de indruk wordt gewekt dat Taiwan een onafhankelijke staat is.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven