Rusland claimt ‘overwinning’ op Marioepol na maandenlange strijd

Rusland heeft beweerd de belegerde stad Mariupol te hebben ingenomen, waarmee een einde is gekomen aan een bloedige strijd van drie maanden die naar verluidt bijna 20.000 burgers het leven heeft gekost.

Statement Kremlin

Het Kremlin maakte op vrijdag 20 mei bekend dat ze de stad ‘volledig bevrijdt’ na de overwinning op de staalfabriek Azovstal in Mariupol – het laatste bolwerk van het Oekraïense verzet. De strijd om deze strategische havenstad heeft maanden geduurd, waarbij het grootste gedeelte van de stad in puin is gelegd.

Maandenlang hadden de laatste soldaten van het Oekraïense verzet zich verschanst in de enorme staalfabrieken, die een guerrillaoorlog voerden tegen de bezetters om te voorkomen dat Rusland de volledige controle over de stad kreeg. De steeds kleiner wordende groep soldaten hebben het veel langer uitgehouden dan aanvankelijk gedacht werd.

Russische staatsmedia

Sindsdien heeft de Russische staatsmedia naar buiten gebracht dat in totaal 2.439 Oekraïense strijders zich hadden verschanst in de staalfabriek. De meeste hiervan gaven zich afgelopen maandag over aan de Russen. De verdediging van de staalfabriek stond onder leiding van het controversiële extreemrechtse Azov-regiment, wiens overgave werd gezien als een grote overwinning voor het Kremlin.

De overgebleven troepen zijn gevangen genomen door de Russen, waarbij sommigen werden verscheept naar strafkolonies, terwijl anderen zouden worden opgenomen in het ziekenhuis. Rusland zei ook dat de Azov-commandant uit de fabriek was geëscorteerd in een gepantserd voertuig.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy beweerde eerder deze week dat de laatst overgebleven verdedigers van de fabriek toestemming hadden gekregen om te vertrekken.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven