Rusland belt onderdanen in Nederland: ”Waar ligt jouw loyaliteit?”

Rusland belt onderdanen in Nederland: waar ligt jouw loyaliteit?

Nederlandse universiteiten hebben meldingen binnengekregen van Russische studenten en minimaal één wetenschapper over rare telefoontjes. In de gesprekken werd gevraagd aan welke kant zij staan in het conflict met Oekraïne. Het Financieele Dagblad meldt dat bellers zichzelf identificeerden alszijnde medewerkers van de Russiche overheid.

De krant heeft de informatie naar eigen zeggen van koepelorganisatie Universiteiten Nederland, die wordt bevestigd door het ministerie van Onderwijs.

AIVD

Ook de AIVD zegt bekend te zijn met de telefoontjes. “Russen in Nederland hebben toegang tot vrije media en contact met familie of kennissen in Rusland. Die kritische blik die zij overbrengen, ziet de Russische overheid als niet wenselijk.” Het is desondanks moeilijk om aangifte te doen; bellers begeven zich in een grijs gebied. Feitelijk is het ook niet strafbaar om iemand telefonisch naar zijn/haar mening te vragen.

”Ben jij voor Oekraïne?”

In het Financieele Dagblad doet een in Nederland woonachtige Russin (anoniem) haar verhaal. Ze vertelt dat ze vlak na de inval werd gebeld. “De man zei dat hij op Facebook zag dat ik een Oekraïense vlag had geplaatst en hij vroeg of ik voor Oekraïne ben. Hij was vriendelijk, maar ik vond dat in de context van de oorlog ongemakkelijk en enorm intimiderend.”

Het ministerie van Onderwijs spreekt van een ‘zeer kwalijke’ zaak. “Voor ons staat voorop dat studenten en onderzoekers veilig en in vrijheid moeten kunnen studeren en werken.”

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven