Ruftende en boerende koeien slecht voor het klimaat, oplossing aanstaande

Koe

Het klinkt misschien enorm grappig, winderige en boerende koeien. De realiteit is dat elk scheetje en boertje van de zoogdieren bijdragen aan de verslechtering van ons klimaat. En dat is niet sinds gisteren zo, maar is al jarenlang een doorn in het oog van mensen die er verstand van hebben. Tot nu, want er is een oplossing…

Voedingssupplement

DSM heeft de afgelopen tien jaar in het diepste geheim gewerkt aan het voedingssupplement Bovaer. Dit wondermiddel zorgt volgens de uitvinders voor een verminderde broeikasuitstoot door vee van maar liefst 30 procent. Anders gezegd is het de bedoeling dat koeien minder gaan ruften en boeren.

Koe in de wei

Theelepel

Elke koe krijgt eenmaal daags een kwart theelepel van het middel, dat gemengd moet worden met het voer. Volgens de bedenkers van het supplement dringt dat de uitstoot met 30 procent terug.

Of dat ook echt zo is, zal moeten blijken. DSM gaat in de tweede helft van dit jaar samen met FrieslandCampina en de voerproducent Agrifirm beginnen aan de proef. In eerste instantie gaat het dus om een experiment. De koeien krijgen het middel voor een periode van zes aaneengesloten maanden, waarna de resultaten zullen worden bekeken en geanalyseerd.

Bestuursvoorzitter Hein Schumacher van FrieslandCampina is lyrisch. Hij denkt dat de aanpak van broeikasgasuitstoot van koeien ”een van de routes is naar ons klimaatdoel.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven