Rubberboten massaal onderweg naar Nederland: ”Er komen er heel veel aan”

Rubberboten massaal onderweg naar Nederland: ''Er komen er heel veel aan''

Eric van den Burg, sinds een weekje demissionair staatssecretaris, verwacht dat het vanaf volgende maand heel erg druk gaat worden met betrekking tot de instroom van asielzoekers. Hij verwacht in augustus een gigantische piek.

Momenteel zijn er nog voldoende opvangplekken, maar van de buffer is nauwelijks sprake. Van den Burg benadrukt echter dat hij ervoor gaat zorgen dat geen enkele nieuwe Nederlander buiten hoeft te slapen.

Vorig jaar moesten honderden asielzoekers enkele dagen buiten slapen bij het opvangcentrum in Ter Apel. Soms waren dat er wel 700.

Opvang

Van den Burg speelt van een ‘doorsijpeleffect’. Migranten die momenteel in Spanje, Oostenrijk, Griekenland en/of Italië verblijven, reizen later door naar Nederland. Nu hebben we al eerder gehoord van Mark Rutte dat ze op Tripadvisor kijken, waar ons land veel sterren krijgt.

We hebben een gigantisch opvangprobleem. Volgens Van den Burg was er een buffer van 160 plekken. Afgelopen maand kwamen er 270 asielzoekers. ”Dan schiet je niets op met die buffer.”

Hard werken

De demissionair staatssecretaris laat weten dat hij zijn team ‘keihard werken’ om extra opvangplekken te regelen en statushouders een woning te geven. Daardoor komen er weer nieuwe plekken vrij in asielzoekerscentra.

Het demissionaire kabinet hoopt grip te krijgen op migratie. Iets dat tot dusver verre van gelukt is. Door internationaal afspraken te maken, zou de instroom kunnen worden beperkt.

Van den Burg heeft ook een boodschap voor mensen die niet snappen dat er nationaal geen maatregelen worden genomen: ”Dat is niet meer mogelijk omdat het kabinet is gevallen.”

Tunesië

De EU is momenteel in gesprek met Tunesië. Dat is het land waar mensen in rubberboten springen en naar Europa varen. De EU wil graag afspraken maken met het land om migratie terug te dringen.

Van den Burg is voornemens om het Afrikaanse land binnenkort te bezoeken in het teken van internationale afspraken. Of dat gaat lukken, is maar de vraag. Het lukt namelijk al 10 jaar niet.

700.000 asielzoekers

Het gevallen kabinet verwachtte dit jaar meer dan 700.000 asielzoekers in Nederland. Volgens de eerste cijfers worden het er iets minder. Maar als je gezinshereniging meetelt, kom je op miljoenen mensen.

Scroll naar boven