Rozijnen in NLse supermarkten bomvol met zwaar verboden vergif

Rozijnen in NLse supermarkten bomvol zwaar verboden bestrijdingsmiddelen

Schokkend bericht. Volgens voedselwaakhond Foodwatch bevatten rozijnen die verkocht worden in de Nederlandse supermarkten, bestrijdingsmiddelen die zwaar verboden zijn binnen de Europese Unie.

15 pesticiden

Foodwatch heeft resultaten ingekeken van 34 monsters die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vorig jaar nam om te bepalen welke bestrijdingsmiddelen erop zaten. Op 18 monsters zijn resten gevonden van 15 pesticiden die zwaar verboden zijn in de EU. Het gaat om rozijnen die door Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus worden verkocht.

Hoe het komt dat de pesticiden op de rozijnen zitten is niet bekend. Volgens Foodwatch komt een deel van de monsters uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken en België. Dat wil niet per se zeggen dat daar illegale bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Het kan ook te maken hebben met de verwerking van de verpakking. De andere rozijnen zijn naar alle waarschijnlijkheid geïmporteerd.

Biologisch?

Op biologische rozijnen werden ook resten van gifstoffen gevonden. Om rozijnen biologisch te kunnen noemen, mogen er natuurlijk geen pesticiden op zitten. Volgens Anke Bakker van Foodwatch kan het zijn dat de rozijnen verkeerd gelabeld zijn. Met andere woorden kopen mensen dus biologische rozijnen, die vaak veel duurder zijn, die helemaal niet biologisch zijn.

Foodwatch eist dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit snel actie onderneemt. De NVWA zegt spoedig te zullen reageren.

Scroll naar boven