Rokers worden hard aangepakt: dit gaat een pakje peuken kosten

Eerste rookvrije wijk op komst: ''Dit tolereren wij niet langer''

Slecht nieuws voor fervente rokers. Volgend jaar (2024) wordt paffen wederom forst duurder. Het kabinet (demissionair) heeft tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar rokers extreem hard aan te pakken.

Accijns

Dat de accijns op tabak jaarlijks verhoogd wordt, is iedereen al wel bekend. Bronnen melden aan RTL Nieuws echter dat het ‘niet ondenkbaar’ is dat er een extra verhoging komt.

Dit jaar werd een pakje sigaretten al een euro duurder. Voor een pakje met 20 sigaretten betalen rokers nu gemiddeld zo’n negen euro.

De afspraak die stond, was dat de accijns op tabak op 1 april 2024 wederom met een euro zou worden verhoogd. Maar daar komt nu mogelijk meer bij.

Meer mensen stoppen

Het kabinet hoopt hiermee 90 miljoen euro extra uit de zakken van rokers te troggelen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft een nevendoel. Hij hoopt op een rookvrije generatie in 2040.

De vraag is nu, of het verhogen van de tarieven op sigaretten en shag eigenlijk wel zin heeft. ‘Deskundigen’ beweren van wel.

Het Trimbos-instituurt komt zelfs met de bewering dat bij elke tien procent dat een pakje sigaretten duurder wordt, in totaal vier procent van de rokers ermee stopt. Bij shag zou dat effect zelfs zes procent zijn.

Rokers worden hard aangepakt: dit gaat een pakje peuken kosten

Marc Willemsen, hoofd tabaksdeskundige, maakt het nog bonter. Hij stelt dat bovengenoemde percentages bij jongeren en jongvolwassen dubbel zo hoog zijn. ”Zij hebben minder geld, dus zij voelen de prijsstijging eerder en stoppen er dan mee.”

“Of dat echt waar is, is onbekend. Het lijkt ons heel sterk. Over de grens is het fors goedkoper, dus of we ‘deskundigen’ echt moeten geloven?

Hoeveel verdient de overheid aan rokers?

Nou ja, dat mag je natuurlijk zelf bepalen. Wij denken, en dat is een persoonlijke denkwijze, dat de overheid heel veel centjes misloopt als rokers er massaal mee zouden nokken.

De opbrengsten van tabaksaccijns gaan naar de overheid. In 2018 waren de opbrengsten uit tabaksaccijns €2,67 miljard. In 2020 was de opbrengst €2,98 miljard en in 2021 €2,91 miljard.

Scroll naar boven