Rokende oma moet douchen en nieuwe kleren aan voor ze haar kleinkind mag aanraken

Rokende oma moet douchen en nieuwe kleren aan voor ze haar kleinkind mag aanraken

De komst van een kleinkind binnen een familie brengt in 99,99% van de gevallen vreugde en een hoop liefde met zich mee. Toch onstaan er ook vaak kopzorgen.

Roken

Ouders hebben allemaal zo hun denkwijze over hoe kinderen het best opgevoed kunnen worden. Vroeger, toen roken nog geen probleem was en je dat nog in treinen en zelfs vliegtuigen kon doen, maakten weinig mensen zich zorgen over wat de effecten hiervan zijn.

In de hedendaagse maatschappij is dat wel anders. Wellicht komt dat door de kennis die we er anno 2023 van hebben. In restaurants mag je geen sigaretje meer opsteken, terwijl de overheid er alles aan probeert te doen een rookvrije generatie te scheppen.

Rokende oma moet douchen en nieuwe kleren aan voor ze haar kleinkind mag aanraken

Derdehands rook

De moeder uit dit verhaal is ontzettend bezorgd dat haar baby blootgesteld wordt aan ‘derderhands rook’. De oma van het kind rookt namelijk graag een sigaretje.

Maar wat is derdehands rook eigenlijk? Dat is de achtergebleven nicotine en andere chemicaliën die op oppervlakten in je woning worden achtergelaten.

Mensen worden eraan blootgesteld door deze oppervlakten aan te raken, of de dampen van de oppervlakten aan te raken. Dat geldt dus ook voor handen en kleding.

Niet in de buurt

De schoonmoeder rookt niet in de buurt van de baby, maar de rook dringt wel door in haar kleren en haren. En dus maakt de moeder zich veel zorgen.

Om er zeker van te zijn dat haar schoonmoeder geen derdehands rook in huis en rond haar baby brengt, eist ze dat de oma na elke peuk onder de douche stapt en schone kleren aantrekt. Pas dan mag ze het kind aanraken en geen seconde eerder.

Eigen keuze

Tegenover de website Slate.com reageert de moeder: ”Het boeit me niet dat ze rookt, maar nadat ik heb gelezen over rook (derdehands) ben ik heel erg bezorgd.”

”Mijn man, de zoon van mijn schoonmoeder, vindt ook dat zijn moeder eerst moet douchen alvorens ons kind aan te raken. We willen niet dat ze zich besluitengesloten voelt, maar we moeten denken aan het welzijn van ons kind. Wij willen dat ze weet wat ze aan kan richten.”

Bij oma op bezoek

De moeder vraagt om advies wat ze moet doen wanneer ze bij haar schoonmoeder op bezoek gaat, want daar is alles totaal besmet.

Wat vind jij dat de moeder moet doen? Ben jij het eens met haar aanpak of juist niet? Laat het weten in de reacties op onze Facebookpagina!

Scroll naar boven