Roken op het strand moet stoppen: ”Wij willen een verbod”

https://trendnieuws.nl/roken-op-het-strand-moet-stoppen-wij-willen-een-verbod/

Verstokte rookfanaten moeten als het stichting De Noordzee ligt binnenkort afscheid nemen van hun peuk op het strand. De stichting pleit voor een verbod op roken op het strand. ”Het is echt een groot probleem.”

Strandvijand

Vrijwilligers van Stichting De Noordzee zijn morgen klaar met hun jaarlijkse traditionele strandschoonmaak in Zandvoort. Tot hun frustratie hebben ze tienduizenden peuken gevonden van mensen die roken, hun peuk in het zand steken en daar verder niet bij nadenken.

Roken op het strand binnenkort voorbij? ''Wij willen een verbod''

Het ommittee had de sigarettenpeuk uitgeroepen tot strandvijand nummer een. Noor Buur, die ook bij de stichting hoort zegt:

”Mensen denken dat ze een onschuldig stukje papier in het zand duwen, maar iedere peuk kan tot duizen liter water heel zwaar vervuilen.”

Geschrokken

Tijdens de vorige schoonmaak werden er meer dan 86.000 peuken opgeraakt (iemand heeft dit ook echt geteld). Dit jaar verwacht men nog meer sigaretten op te rapen.

Irisa, een vrijwilliger die ook heeft meegeholpen, is naar eigen zeggen heel erg geschrokken. ”Ik ga graag naar het strand. Mijn zus steekt dan lekker een peukje op en ik zag daar het kwaad niet van in. Maar nu zie ik…het is echt een probleem.”

Schoonmaak

Stichting De Noordzee heeft nu voor de tiende keer de nationale strandschoonmaakwandeling georganiseerd. In etappes gaan vrijwilligers het strand op en ruimen de rotzooi op.

Een groep start op het Noordelijkste waddenstrand, terwijl de andere groep op Cadzand in Zeeland start. Ze beginnen op 1 augustus en lopen elkaar tegemoet.

Op 15 augustus treffen de groepen elkaar halverwege, in Zandvoort. Steeds meer vrijwilligers zijn zich bewust van wat wij ons milieu aandoen.

Buur: ”We zijn er nog lang niet, want ook dit jaar worden er duizenden kilo’s, vooral plastic, afval met de hand opgeraapt waarna het wordt afgevoerd.”

Sigaretten

Dit jaar koos de organisatie voor de sigarettenpeuk als extra aandachtspunt. Buur: ”Iedere peuk bestaat bij helemaal uit plastic. En de chemicalien in slechts een peuk kunnen duizend liter water vervuilen als deze van het strand in het water terechtkomt.”

Roken op het strand binnenkort voorbij? ''Wij willen een verbod''

Rookverbod

De stichting wil dat ook dat er een rookverbod komt op het strand. ”Er zijn gemeenten die het goede voorbeeld geven”, zo zegt Buur.

”In Den Haag en Noordwijk zijn rookvrije zones ingesteld. We hopen dat meer gemeenten volgen. Een peuk hoort niet op het strand. Het strand is geen asbak.”

Meehelpen?

Morgen is de laatste dag van de schoonmaak. De organisatie kan altijd helpende handen gebruiken. Wil jij graag bijdragen aan een schoner strand?

Via de website van stichting De Noordzee kun je jezelf aanmelden. Dat kan op de valreep nog voor morgen, maar ook alvast voor de editie van volgend jaar.

Scroll naar boven