Rode Kruis: ”Extreme hitte op komst, alle seinen op rood”

Rode Kruis: ''Extreme hitte op komst, alle seinen op rood''

Het Rode Kruis is zwaar in paniek. De hulporganisatie doet een oproep aan overheden omdat het verwacht dat ons land in de komende jaren een ”ongekende toename van de sterftecijfers” zullen gaan zien wanneer we ons niet aanpassen aan de hitte die ons te wachten staat.

De Europese zomer van 2022 heeft meer dan 61.000 mensen het leven gekost, zo is gebleken uit een recent verschenen studie. De onderzoekers verwachten dat het nog erger wordt.

Wanneer er niet NU maatregelen worden genomen en er dus niets gebeurt, zullen er tegen 2030 maar liefst 68.000 Europeanen door de hitte naar het hiernamaals gaan.

Het Rode Kruis wijst op de steeds hoger wordende temperaturen en wil dat mensen beschermd worden. ”Het is vijf voor twaalf”, aldus de hulporganisatie.

Rode Kruis: ''Extreme hitte op komst, alle seinen op rood''

Zinderende hitte

Op dit moment gaan delen van Europa gebukt onder temperaturen die nooit eerder gemeten zijn. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de heetste week ooit gemeten.

Juni was daarnaast de warmste juni tot nu toe. De aankomende dagen wordt het echter nog veel heter. Het zuiden van Europa gaat iets meemaken, dat ze alleen in Afrika kennen.

Verwacht worden temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 45 graden Celcius.

‘Kom in actie!’

Volgens Fleur Monasso, programmamaker bij het Klimaatcentrum van het Rode Kruis, is de hitte niet langer een ver-van-je-bed-show.

”Hittegolven horen nu al bij de d0delijkste natuurrampen waar we wereldwijd mee te maken hebben. Klimaatverandering vergroot de kans, intensiteit, frequentie en duur van hittegolven bovendien significant.” Het Rode Kruis eist onmiddelijke actie en abrupt ingrijpen van de overheid.

Schaduw en kwetsbaren

Het Rode Kruis oppert bijvoorbeeld een investering van de overheid met betrekking tot lokale hitteplannen en groene steden waar meer bomen, perken en schaduwrijke plekken te vinden zijn.

Daarnaast moet er veel meer aandacht worden besteed aan kwetsbare bevolkingsgroepen zoals ouderen, mensen die iets onder de leden hebben en jonge kinderen.

Deze groep moet dan voordat de hitte losbarst informatie krijgen, zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden. Mensen die buiten werken zouden nog vroeger moeten kunnen beginnen. Daarnaast moeten zij voorzien worden van voldoende waterpunten en ook meer pauzes krijgen.

Scroll naar boven