Robin en zijn gezin waren klaar voor vakantie, maar worden door TUI aan de incheckbalie tegengehouden

Robin was klaar voor vakantie, maar wordt door TUI aan de incheckbalie tegengehouden

De Belgische Robin, zijn vriendin Gina en hun zoontje (1) hadden er onwijs veel zin in: lekker een week naar het zonovergoten Turkije. Dat werd het gezin door de neus geboord. Bij de incheckbalie hoort Robin dat hij niet mee mag. 

ID-kaart

Het jonge gezin was er afgelopen zaterdag helemaal klaar voor op luchthaven Zaventem. Ze hadden online al ingecheckt, maar hun drie koffers moesten ze nog afgeven.

Dat deden ze bij de incheckbalie van TUI. Gina: ”Een medewerker vroeg onze ID-kaarten. Hij keek heel grondig naar die van mijn vriend. Hij was ermee aan het draaien en hem omhoog aan het houden. En toen kwam de boodschap: we mochten niet vertrekken van hem.”

Robin was klaar voor vakantie, maar wordt door TUI aan de incheckbalie tegengehouden

De medewerker ziet namelijk een minuscuul barstje in de ID-kaart van Robin en verklaart het identiteitsdocument ongeldig. En dat is is apart, want het gezin had hun kaarten enkele dagen eerder notabene door de gemeente laten controleren. Dit om niet voor een verrassing te komen staan.

De gemeente was hier duidelijk over. Het barstje zat er al, maar de chip was nog intact en de barst zat niet door de letters heen: dat was dus geen enkel probleem.

TUI: Niks mee te maken

TUI besloot hier tegenin te gaan. Bij de TUI-helpdesk sturen ze het gezin vervolgens met een kluitje het riet in. ”Ze gaven ons eerst het advies de trein te nemen naar Brussel.

”Daar zouden we via een versnelde procedure een nieuwe identiteitskaart kunnen laten maken. Dat zou 320 euro kosten, maar dan zouden we een nieuwe vlucht voor ’s avonds kunnen boeken.”

”Toen ik op het papier keek dat ze me hadden meegegeven, bleek het loket in het weekend niet eens open te zijn. Iets anders was er niet mogelijk.”

Vakantie verpest

En dus dropen Gina, Robin en hun zoontje af naar huis. Ze hebben veel geld betaald voor een vakantie die ze niet gehad hebben en TUI wil er niets aan doen.

”We konden onze reis niet omboeken en we krijgen geen cent terug. We zijn meer dan 2.500 euro kwijt. Dat is heel veel geld”, aldus Gina.

Ze voegt eraan toe dat de gemeente had besloten dat de identiteitskaarten geldig zijn. ”Hoe kan een medewerker van TUI dan zelf bepalen dat dat niet zo is?”

Heel vervelend

An Berger, woordvoerster van de federale politie, wijst erop dat vliegmaatschappijen zelf mogen oordelen of documenten wel of niet geldig zijn.

”Het is heel vervelend voor dat gezin, maar uiteindelijk is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor iedereen die aan boord stapt van de vlucht.”

”Wanneer zij oordelen dat er iets mis is met de identiteitskaart, daar kun je daar als passagier helemaal niets aan doen. Dat heb je dan te accepteren.”

Reactie TUI

TUI heeft inmiddels gereageerd. Zij vinden het ook erg vervelend voor het gezin, maar wijst op de algemene voorwaarden. ”Deze staan op onze website.”

”De klant is verantwoordelijk voor het overleggen van een volledig intacte identiteitskaart. Voor landen binnen de Schengenzone aanvaarden we meestal ook een rijbewijs als alternatief.”

”Maar voor Turkije is dat niet mogelijk.” Op de site staat inderdaad dat een identiteitskaart met barst ongeldig beschouwd wordt en dus kan het gezin niets beginnen.

Ga jij deze zomer op vakantie? Kijk dan goed na of je identiteitskaart / paspoort in orde is. Daarmee voorkom je een situatie zoals Robin en zijn gezin. Deel dit bericht zodat anderen het ook kunnen lezen!

Scroll naar boven