Rob Jetten: misschien moeten we hele provincies noodgedwongen afsluiten van gas

Rob Jetten gas

De ontwikkelingen volgen elkaar rap op in ons land. Werd je voorheen afgesloten als je de factuur niet voldeed, is er binnenkort een scenario mogelijk waarbij Rob Jetten je huishouden afsluit. Want vanwege sancties tegen Rusland, zou er in Nederland wel eens een tekort aan gas kunnen ontstaan…

Zwartste scenario

Het kabinet heeft reeds een crisisplan op tafel liggen, mocht Rusland besluiten de kraan richting Europa dicht te draaien. Die kans is volgens Rob Jetten van D66 aanwezig.

Hele delen van Nederland afsluiten

De klimaatminister geeft tegenover het Algemeen Dagblad aan dat hij in het zwartste scenario rigoureuze maatregelen moet nemen.

“In het ergste geval kan worden besloten om na bedrijven ook gemeenten, provincies en zelfs hele delen van Nederland af te sluiten.” Dat is niet leuk en wordt alleen gedaan als het echt niet anders kan.

Nederland voor 20% afhankelijk van Russisch gas

Ons land is voor 20% afhankelijk van gas uit Rusland. In de gehele Europese Unie ligt dat percentage zelfs op 40%. Jetten is voornemens gas te gaan importeren uit andere landen, al heeft dit plan een kleine kans van slagen gezien de schaarste die er momenteel geldt.

VVD: Goed dat hier over wordt nagedacht

De fractievoorzitter van de VVD, Sophie Hermans, is blij dat er nagedacht wordt over wat te doen bij een eventueel gastekort. ”Gas afsluiten betekent nogal iets. Er zijn natuurlijk heel veel stappen die je kunt zetten. Echt gebieden afsluiten is wel de allerlaatste stap, maar je moet in zo’n situatie als waar we nu in zitten overal over nadenken”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven