RIVM waarschuwt mensen in 4 provincies: ”Zeer gevaarlijk”

RIVM waarschuwt mensen in 4 provincies: ''Zeer gevaarlijk''

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt inwoners van 4 provincies om vandaag geen hout te stoken. Er is een zogeheten ‘stookalert’ afgegeven voor de provincies Friesland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

RIVM waarschuwt mensen in 4 provincies: ''Zeer gevaarlijk''

In deze provincies waait het momenteel nauwelijks en daardoor blijf de rook van hout langer hangen. Dit kan volgens de deskundigen van het RIVM zeer gevaarlijk zijn.

“Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving”, legt het RIVM uit. Houtrook is sowieso ongezond om in te ademen, maar als het waait verspreiden de schadelijke stoffen die erin zitten zich sneller.

Door de hoge gasprijzen die volgden op de Russische aanval op Oekraïne, zijn houtkachels weer meer in trek geraakt. Dat heeft een keerzijde, want het stoken van hout is slecht voor de luchtkwaliteit. De rook bevat onder meer benzeen, PAK’s, fijnstof en koolmonoxide.

Klachten door rook

Het RIVM wijst op mensen die kampen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatzieken, ouderen en kinderen. ”Zij zijn sneller vatbaar voor klachten door het inademen van rook. Morgen zal het instituut de situatie opnieuw tegen de lamp houden.

Scroll naar boven