RIVM maakt zeer slecht nieuws bekend: ”Het is begonnen”

RIVM waarschuwt mensen in 4 provincies: ''Zeer gevaarlijk''

Het RIVM heeft ernstig nieuws bekendgemaakt. Ons land bevindt zich middenin een nieuwe epidemie. Ditmaal is het geen corona, maar gaat het om het RS-virus. Dit is voornamelijk gevaarlijk voor kleine kinderen.

Vorige week kwamen er maar liefst 169 meldingen bij het RIVM binnen, terwijl een week eerder 115 meldingen werden gedaan. In de week daarvoor stokte het aantal meldingen op 109. Het gezondheidsinstituut constateert dat het virus in Nederland steeds meer slachtoffers maakt. Het RIVM noemt het een ”duidelijke aanwijzing” dat de epidemie huishoudt in ons land.

RIVM maakt zeer slecht nieuws bekend: ''Het is begonnen''

Benauwdheid

RS-virus betekent respiratoir syncytieel virus en veroorzaakt infecties op de luchtwegen. De verschijnselen lijken op die van een verkoudheid. Het virus kan vooral bij baby’s en peuters grote benauwdheid veroorzaken, meldt het RIVM. Dat komt door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking.

Je herkent dit virus aan symptomen als kortademigheid en een piepende ademhaling, stelt viroloog Bert Niesters. ”Dan is het aan te raden om gelijk naar de huisarts te gaan.”

Sterfte uitzonderlijk

In arme landen sterven jaarlijks meer dan 100.000 kinderen aan het virus, maar in ons land sterft er bijna nooit iemand. Wel schijnen er tientallen RS-patiënten in de ziekenhuizen te liggen.

Extra maatregelen zijn op dit moment nog niet nodig. Wel is het RIVM ‘waakzaam’. Niesters zegt dat het virus vooral bij jonge kinderen een gevaar vormt. ”Zij kunnen op de ic terechtkomen, waar de capaciteit niet ruim is. Dat vinden wij een behoorlijke uitdaging. Dat wel.”

Scroll naar boven