RIVM: in deze provincie rukt corona snel op

Corona

Het coronavirus is weer terug van weggeweest. In de Achterhoek, Liemers en Arnhem is momenteel sprake van een enorme stijging. Ten opzichte van de rest van het land, liggen de cijfers beduidend hoger. En dat is reden voor zorgen.

Dat komt naar voren uit metingen van het rioolwater. In sommigen gemeenten worden veel meer virusdeeltjes gevonden dan elders

Corona

In de afgelopen week werden er ongeveer 521.000 miljard virusdeeltjes gevonden per 100.000 inwoners. Dat is al meer tien! keer zoveel als begin juli.

RIVM slaat alarm: in deze provincie rukt corona snel op

En daar stopt het niet, want het aantal deeltjes stijgt nog steeds. In de gemeente Oost Gelre gaat het zo hard, dat een uitbraak tot de opties behoort.

In amper twee weken tijd is het aantal virusdeeltjes in deze gemeentje meer dan verdrievoudigd. Het is ook dubbel zo hoog als het landelijk gemiddelde.

En dat geldt ook voor bijvoorbeeld de gemeenten Arnhem, Zevenaar, Duiven, Westervoort, Doesburg, Rozendaal, Rheden en Bronckhorst.

Amper corona

Daar staat tegenover dat gemeenten als Oude IJsselstreek en Doetinchem minder virusdeeltjes in het riool hebben dat dat er gemiddels te zien valt.

Iemand die ook merkt dat corona aan een opleving bezig is, is huisarts Bart Timmers uit ‘s-Heerenberg. ”We zien in deze tijd van het jaar altijd al wel een toename van het aantal mensen met luchtweginfecties, en ook buikgriep. Daar zit ook wel corona tussen.”

Zelftest

In de meeste gevallen weten mensen niet eens dat ze corona onder de leden hebben. Simpelweg omdat ze niet testen. Bij de GGD kan dat niet meer en een zelftest is helemaal niet zo betrouwbaar.

RIVM slaat alarm: in deze provincie rukt corona snel op

Timmers: ”We krijgen de indruk dat testen pas later aanslaan. Als mensen snotterig zijn, testen ze vaak nog negatief. Als ze dan vier dagen later testen, is dat ineens wel positief.”

Microbioloog Bert Mulder van het CWZ in Nijmegen laat weten dat zelftesten niet altijd even betrouwbaar zijn, als je kijkt naar de varianten die nu rondgaan.

”Dat is al zo sinds we met Omikron te maken hebben. Wanneer je echt iets hebt, is de test meestal wel positief. Maar mensen zijn niet meteen de eerste dag ziek.”

Najaarsprik

Timmers raadt mensen aan de najaarsprik te gaan halen. De prikcampagne hiervoor is deze week begonnen, ”maar komt de komende weken echt op snelheid.”

Dat stellen de GGD Noord en Oost Gelderland, waar onder meer de Achterhoek deel van uitmaakt. In Lichtenvoorde gaat de prikpost maandag open.”

Scroll naar boven