RIVM bezorgd: Overgrote deel (53%) Nederlanders is lui en beweegt weinig

RIVM bezorgd: Overgrote deel (53%) Nederlanders is lui en beweegt weinig

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met gezondheidsinstistuut RIVM geconcludeerd dat meer dan de helft van de Nederlanders vorig jaar ‘te weinig heeft bewogen‘. Het zou kunnen dat dit een gevolg is van de coronapandemie en ingevoerde lockdowns, maar die conclusie kan niet met zekerheid gesteld worden.

RIVM bezorgd: Overgrote deel Nederlanders is lui en beweegt weinig

Richtlijnen

Je bent officieel lui als je minder dan 2.5 uur per week ‘matig intensief’ beweegt. . Wat wordt er verstaan onder beweging? Nouja, activiteiten zoals lopen, fietsen of zwemmen.

Conform de richtlijnen van de Gezondheidsraad, moeten kinderen dagelijks een uur bewegen. Voor zowel volwassenen als kinderen worden bovendien spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Denk hierbij aan sporten zoals voetbal en atletiek, maar ook bijvoorbeeld aan dansen.

Coronapandemie

Het CBS stelt dat minder 18- tot 65-jarigen in 2021 voldeden aan de beweegrichtlijnen ten opzichte van de periode 2018 – 2020. Zo werd er voornamelijk minder gefietst door volwassen tot 35 jaar.

De kans is aanwezig dat lockdowns hebben bijgedragen, zoniet de grootste oorzaak zijn van dit alarmerende rapport. Zo is de sportschool bijvoorbeeld lange tijd dicht geweest. Anderzijds zien het RIVM en het CBS dat er gedurende die tijd juist meer werd gewandeld. Concluderend is het ”lastig in te schatten” waardoor het verval in bewegen nu precies komt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven