RIVM bezorgd: Er komt een griepepidemie aan

RIVM voorspelt griepepidemie

Oh nee hè. Het aantal coronagevallen stijgt niet alleen snel, ook het oude vertrouwde influenzavirus steekt steeds vaker de kop weer op. Volgens het RIVM staat Nederland aan de rand van een massale griepepidemie.

Die conclusie trekt men op basis van PCR-testgegevens afkomstig van huisartsen, GGD’s, laboratoria en ziekenhuizen.

‘Coronamaatregelen ook effectief tegen griep’

Veel mensen vroegen zich vorig jaar af waar de griep was gebleven. Een belangrijke factor die destijds heeft bijgedragen aan het remmen van het influenzavirus, waren ‘vermoedelijk’ de genomen maatregelen tegen corona.

Door deze beperkingen hadden mensen veel minder contact met elkaar. Nu er nauwelijks tot geen maatregelen meer gelden, krijgt het influenzavirus alle gelegenheid tot een opmars.

Klachten griep en Covid-19 lijken op elkaar

Volgens een woordvoerder van het RIVM lijken klachten die horen bij griep en de Omicron-variant van het coronavirus enorm op elkaar.

RIVM griepepidemie

Veel mensen melden zich dan ook met griepachtige verschijnselen bij een GGD teststraat, of doen een zelftest. Het instituut laat verder weten dat het moeilijk is zicht te houden op de situatie, doordat niet iedereen met keelpijn zich naar de huisarts spoed.

Wanneer is er sprake van een epidemie?

In ons land is er sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen hun huisarts bezoeken en minstens 10 procent het influenzavirus heeft.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven