Rien (76) nam 7 Oekraïners in huis, maar is nu gefrustreerd en teleurgesteld

Boze man

De 76-jarige Rien uit het Limburgse Heerlen stelde zijn woning onlangs open voor een Oekraïns gezin van maar liefst zeven personen. Het werd uiteindelijk niet wat Rien ervan verwachtte. Sterker nog: de vluchtelingen zijn inmiddels weg, maar Rien is nog boos en gefrusteerd.

Kennissen

Het gezin dat Rien in huis haalde komt uit de stad Zaporizja. De Limburger kent het gezin, doordat hij jaarlijks vakantie viert in Oekraïne. Ze spreken dan telkens opnieuw wat af.

De familie is dus niet ‘nieuw’ voor hem en hij hoeft dus ook niet lang na te denken over hulp. ”Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze daar in de oorlog te laten zitten. Maar, zo vertelt hij tegen De Telegraaf, ”het valt allemaal tegen.”

Ik kan niet eens televisie kijken

De eerste dagen komt Rien goed door. Zijn nieuwe bewoners slapen dan vooral. Daarna komen de eerste scheurtjes. ”Ik kon niet wennen aan de kinderen. Ik vond ze druk en lawaaierig, ik kon niet eens televisie kijken. Ik miste mijn privacy.”

Kosten

Het volgende probleem is de kostenpost. De wasmachine moet elke dag draaien, het waterverbruik schiet omhoog en dan is er nog het voedsel dat hij voor zijn gasten moet kopen.

Gemeente doet niks

Rien klopt verschillende keren aan bij de gemeente. Hij wil weten of die hem financieel kan bijstaan, welke regelingen er zijn en waar de mensen terechtkunnen voor onderdak. Rien krijgt nul op zijn rekest. ”Heerlen kon me niet helpen, er was geen vergoeding voor vluchtelingen.”

Rien: Schuld van Mark Rutte

Rien is teleurgesteld. Hij heeft nu een hoop extra kosten gemaakt en is op zoek naar compensatie. Maar, zo zegt hij, ”het gaat me niet om het geld.”

”Ik vind dat als premier Rutte zegt dat we de vluchtelingen moeten opvangen, de overheid ons daarin tegemoet moet komen. Wij staan nu in de kou.” Hij had van tevoren misschien langer moeten nadenken, zegt hij. „Maar als je ziet dat mensen in nood zijn, wil je toch helpen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven