Richel (36) slaapt al een jaar in zijn auto: ”Als ik niet snel hulp krijg hoeft het van mij niet meer”

Dit bedrag mag je belastingvrij bijverdienen naast je baan

Het gaat niet goed met de 36-jarige Richel Bergmans. Op 15 juli jongstleden ‘vierde’ hij een tragisch jubileum: hij sliep op die datum maar liefst 1 jaar in zijn auto. Een woning kopen kan hij niet, en huren zit er ook niet in. Dat is te wijten aan de lange wachttijd bij woningcorporaties en de bizarre inkomenseisen. En dus is zijn auto, al langer dan een jaar zijn woning.

Sportschool

Richel uit Uden geeft een exclusief interview aan De Gelderlander: ”Ik ben de meest gespierde zwerver van ons land.” Hij ziet er erg goed uit.

Met zijn schone, nette kleren en zijn dagelijkse bezoek aan de sportschool zou niemand hem aanzien voor iemand zonder een vaste woon- of verblijfplaats.

”Het eerste dat ik ‘s-morgens doe, is een ritje maken naar de gym. Om te sporten en om daarna te douchen. Ik moest goed zorgen voor mezelf. Als ik dat niet meer doe, glij ik af.

Hij kan grapjes maken, maar evengoed barst hij in tranen uit over de uitzichtloze situatie waarin hij al een jaar zit. En dat hij écht niet meer weet wat de oplossing is. ”Dan zeggen ze dat ik verder moet met mijn leven. Maar hóe dan? Ik woon in mijn auto, dat is toch geen leven”

Pols verlamd

Maar hoe is het zover gekomen? Het koophuis dat hij samen met zijn vriendin had in Uden, werd verkocht na een relatie die heel erg verdrietig eindigde. Zo erg, dat Richel geen cent zag van de opbrengsten. Hij heeft dus 0 vermogen. Voorheen werkte hij hard als loodgieter.

Twaalf jaar geleden kreeg hij een motorcrossongeluk en kon hij niet meer werken. Zijn pols raakte verlamd en dat resulteerde in afkeuring. Voor 100 procent.

Uitkering

Hij krijgt iets meer dan 1.300 euro aan uitkering. ”Toen het uit was met mijn vriendin heb ik me ingeschreven bij de woningbouw. Inmiddels sta ik daar al drie jaar ingeschreven. Dat is niks. De gemiddelde wachttijd om een woning te krijgen is meer dan vijftien jaar.”

”Ik reageer overal op hoor, maar ik word het nooit. Je hebt ook loothuizen waar die inschrijftijd meestal niet uitmaakt, maar dat is eens in de drie maanden of zo. En daar reageren 2.000 mensen op.

Sociale huur behoort dus niet tot de mogelijkheden. Een nieuwe koopwoning? Ik heb geen hoog inkomen. Overal vragen ze netto inkomens die drie, vier keer hoger liggen als de huur. Daar kom ik dus nooit voor in aanmerking.” Hij zoekt niet alleen in Uden en heeft niet veel eisen.

Niet eten

Richel heeft dus geen andere optie dan in zijn auto slapen. Zijn familie en hij hebben geen contact meer met elkaar. Vrienden laten hem soms wel een nachtje bij hen slapen, maar daar voelt hij zich al snel te veel.

”Het is psychisch leed om zo te leven. Ik heb inmiddels op 10.000 woningen gereageerd en de moed zakt je in je schoenen. Ik vraag overal om hulp, maar die is er niet.”

”Ik kan naar het Verdihuis voor een paar maanden, maar dan raak ik mijn postadres kwijt. Dat is nu bij de gemeente Maashorst. Ik kan dan na twee maanden weer weg, maar dan heb ik helemaal niets meer. Dan raak ik namelijk ook mijn uitkering nog eens kwijt en dus kan dat niet.”

Duur

Bergmans heeft zijn uitkering hard nodig, want in je auto slapen is ‘heel duur’. ”Alleen aan benzine ben ik al 800 of 900 euro per maand kwijt. Weet je hoe koud het ’s nachts is? Ik moet de auto wel aan zetten af en toe om te stoken.”

”Ik eet kant-en-klaarmaaltijden maar wel een beetje gezond, want ik moet gezond blijven. En ik heb mijn telefoon en de gym nog. Al ben ik bang dat ik daar binnenkort mee moet stoppen, want ze worden binnenkort duurder. Dan kan ik het allemaal niet meer betalen.”

In de schulden komen kan Bergmans maar net voorkomen. ”Soms heb ik niks te eten. Dan maken mijn vrienden een bakje voor me, of staat er opeens iets in de keuken van de gym. Mensen hebben het wel door.”

Mannen met bivakmutsen

Bergmans is ontzettend bezorgd, want op zijn verlamde hand die in een brace zit ontstaan wondjes. ”Ik ben bang dat het er meer worden. Ik moet voor mezelf zorgen, anders moet die arm eraf.”

”Het is rot om in een auto te slapen. Je wordt een paar keer per nacht wakker. Je kan niet lekker liggen en de autoriteiten sturen je steeds weg, want het mag helemaal niet.”

”Ik heb ook een paar keer gehad dat er twee mannen met bivakmutsen voor de auto stonden. Toen heb ik me muisstil gehouden. Gelukkig gingen ze weer weg.”

”Anyway, dit is niet goed voor mensen. Het is echt overleven. Als er niet snel een oplossing komt, dan hoeft het voor mij niet meer.”

Scroll naar boven