Revolutionair onderzoek: ruiken aan okselzweet heeft helende werking

Revolutionair onderzoek: ruiken aan okselzweet heeft helende werking

Wetenschappers uit Zweden hebben naar eigen zeggen een baanbrekend onderzoek uitgevoerd, waaruit is gekomen dat zweetlucht een prima medicijn is tegen sociale angst. De onderzoekers vroegen vrijwilligers om okselzweet te doneren en lieten angstige vrouwen hieraan ruiken.

Het vermoeden bestaat dat zweetgeur een kalmerend effect heeft, omdat een bepaald deel van onze hersenen gestimuleerd wordt hierdoor. Het onderzoek is in Nederland overgenomen door RTL Nieuws, terwijl ook buitenlandse media zoals BBC er vol lof over schrijven.

Proefpersonen

Hoe de vrijwilligers hun zweet precies verzamelden, staat jammer genoeg niet in het onderzoek. Wel wordt er een melding gemaakt van zweet verzamelen tijdens enge en vrolijke films. Opmerkelijk, maar ach dat is slechts bijzaak. Het gaat erom wat je er dus mee kunt doen.

Voor het onderzoek werden 48 vrouwelijke proefpersonen geselecteerd. Zij kampen allemaal met sociale angst zoals een afwijziging of kritiek. Een gedeelte van hen moest aan zweet ruiken, terwijl anderen roken aan een placebo (schone lucht).

Therapie

Nadat de hele groep had geroken, deden ze aan mindfulness. Tijdens die therapie werd duidelijk dat de vrouwen die aan echt zweet hadden geroken, het veel beter deden.

De onderzoekers zijn erg blij met de resultaten en gaan nu verder met onderzoek. Hun bevindingen zullen deze week op een conferentie in Parijs worden gepresenteerd.

Scroll naar boven