Renee wil een kind van haar man die niet meer leeft, maar dat mag niet

Renee wil een kind van haar man die niet meer leeft, maar dat mag niet

Renee Zielhorst wil dolgraag in verwachting raken van haar man, die al sinds 2019 helaas niet meer leeft. Helaas is dit niet toegestaan, door de embryowet. Renee is stomverbaasd: ”Ik mag geen kinderen krijgen met mijn eigen echtgenoot, maar wel van een vreemde man.”

Contract

Drie jaar geleden ondergingen Renee en haar man vruchtbaarheidsbehandelingen. Na het een jaar op natuurlijke wijze geprobeerd te hebben, raakte het koppel niet zwanger.

Uit het traject kwamen uiteindelijk tien embryo’s, waarvan er een is teruggeplaatst: dochter Nora. ”We hebben bij de kliniek toen een contract getekend.”

”De resterende embryo’s zouden hiermee gebruikt kunnen worden voor een volgende zwangerschap. Helaas kwam die er niet. Mijn man kwam op 42-jarige leeftijd om het leven.”

Kliniek weigert

Nadat haar man is heengegaan, wil Renee alsnog een kind van hem. De kliniek weigert iedere vorm van medewerking en baseert zich hierbij op het ontbreken van schriftelijke toestemming, conform de Embryowet.

Renee pakt de contractuele overeenkomst erbij: ”Ik heb helemaal nooit gehoord van een clausule die wij moesten ondertekenen, zodat de bevruchte embryo’s teruggeplaatst zouden kunnen worden.”

Embryowet

Professor Martin Buijsen, exepert in gezondheidsrecht en medische ethiek, stelt dat beide partijen expliciet toestemming geven voor het gebruik van de embryo’s.

Renee wil een kind van haar man die niet meer leeft, maar dat mag niet

”De man leeft inmiddels niet meer, en hij kan simpelweg dus ook geen toestemming geven. Hij had een verklaring moeten invullen toen hij nog leefde, maar dat is niet gebeurd.”

Toch acht Buijsen Renee niet helemaal kansloos. ”Ik zie aanknopingspunten. Als deze casus bekend was geweest bij de wetgever, namelijk dat de man is omgekomen en de twee al een kind (Nora) hebben, was daar misschien alsnog rekening mee gehouden.”

Bodemprocedure

De kliniek uit Leiderdorp is door de rechter voordeeld wegens ‘nalatige voorlichting’. Zij had volgens de rechterlijke uitspraak niet voldoende informatie ontvangen, dat voor een postume zwangerschap toesteming was vereist van haar man. De rechter erkent dat zij teleurgesteld is.

Hoewel de kliniek stelt dat de wettelijke eis wel in de overeenkomst stond, vond de rechtbank het niet duidelijk genoeg. De kliniek heeft sorry gezegd, maar weigert alsnog medewerking te verlenen.

Renee heeft nu een bodemprocedure aangespannen met als doel dat er kan worden afgeweken van de Embryowet. Want ze wil erg graag nog een kindje. En niet van een vreemde man.

Scroll naar boven