Renee (59) heeft overal gaten maar kan niet naar de tandarts

Renee (59) kan de tandarts niet betalen: ''Gebit vol gaten''

Het zorgsysteem in Nederland staat enorm onder druk. Het is inmiddels zo duur geworden, dat steeds meer mensen zorg mijden. Simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. Renee van der Elburg uit het pittoreske Ridderkerk is zo iemand. 

Het gebit van Renee is in verschrikkelijke staat en er moet veel gerepareerd worden. Haar tandarts acht het nodig dat er kronen geplaatst worden, maar dat kan de 59-jarige vrouw niet betalen.

”Mijn vorige tandarts zat maar te drammen dat ik de gaten in mijn kiezen moet opvullen. Ik had al gezegd ‘nee dat ga ik niet doen.

”De laatste keer dat ik bij de tandarts was, lag ik jankend in de stoel en bleef ik maar herhalen ‘ik kan het niet betalen, ik kan het niet betalen.”

10.000 euro

Renee leeft al jaren van een bijstandsuitkering en dat is geen vetpot. De tandarts heeft voorgerekend dat ze 10.000 euro moet betalen voor de nodige kronen.”

Ze heeft een minimale aanvullende verzekering en zou een vergoeding krijgen van 450 euro. ”Het is voor mij onmogelijk om de rest te betalen.”

Renee (59) kan de tandarts niet betalen: ''Gebit vol gaten''

Renee zegt geen andere keuze te hebben. En zorg is niet het enige waarop ze bespaart. Ook bij de boodschappen let ze op de kleintjes.

”Sommige mensen zeggen dat het wel meevalt qua de prijzen maar ik schrik mij telkens het apezuur. Het is bijna twee keer zo duur geworden.”

Daarnaast gaat ze nauwelijks naar buiten. ”Alles kost geld in dit land: een kopje koffie, naar de film. En als iemand mij koffie aanbiedt, dan vind ik het lastig om ja te zeggen. Ik heb mijn eigenwaarde. Ik wil graag wat terugdoen maar ik heb eigenlijk het geld niet.”

Geen vertrouwen in gemeente

Omdat Renee geen geld heeft, weigert ze soms ook om de verwarming aan te zetten. ”Het is maar 16 graden in huis. Dat is echt niet te harden. Ik heb vochtvreters in huis gehaald, want deze temperatuur is natuurlijk niet zo goed voor je spullen.”

Renee heeft geen zin om aan te kloppen bij de gemeente voor hulp. Ze vertrouwt de gemeente namelijk voor geen cent. Dat komt doordat de gemeente Ridderkerk haar bijstandsuitkering vorig jaar maandenlang stopzette omdat ze niet kon bewijzen dat ze de wekelijkse boodschappen die ze voor haar moeder van de en/of-rekeningen betaalde niet voor zichzelf had gedaan.

Maar uiteindelijk draaide de gemeente dat besluit terug en kreeg Renee het geld alsnog met terugwerkende kracht. Toch wil ze er niets meer mee te maken hebben.

Vakbond FNV vindt het onbegrijpelijk dat mensen rondlopen met pijn en nodige zorg mijden vanwege de kosten. Om die reden willen zij dat tandzorg wordt opgenomen in het basispakket.

Dit zou Renee toejuichen: ”Dan kan ik tenminste iets aan mijn gebit laten doen.”

Scroll naar boven