Reinier (45) kan zijn kinderen niet uitstaan en gaat apart wonen

Reinier (45) kan zijn kinderen niet uitstaan en gaat apart wonen

Niet alle ouders vinden het ouderschap prachtig. De 45-jarige Reinier was in het begin blij dat hij vader is, maar denkt daar inmiddels anders over. ”Ik heb in overleg met mijn vrouw besloten om een appartement voor mezelf te huren.”

Autisme

Reinier vertelt zijn niet-alledaagse verhaal met enige schaamte. ”Mijn vrouw en ik zijn 18 jaar getrouwd en ik ben 16 jaar vader. Eerst van Louis en daarna kregen we nog een zoon, Sam.

”Het vaderschap vond ik een leuke uitdaging. Onze kinderen waren altijd al heel aanwezig en nieuwsgierig. Voor mij was dat leuk, maar ik heb ook autisme. De rust die ik nodig heb, kon ik moeilijk krijgen met twee stuiterballen in huis. In ons huis hebben we een eigen kamer waar ik me kon terugtrekken.”

Puberteit

”Heel lang ging dat goed, maar toen kwamen onze kinderen in de puberteit. Ze werden bijdehand, opstandig en spraken mij alleen maar tegen. Dat is niet raar voor pubers, maar ik vond het erg heftig. Het werd zelfs zo erg dat ik mezelf soms dagenlang opsloot op zolder. Zo hoefde ik ze niet te zien.”

Apart gaan wonen

”Mijn vrouw kent me als haar broekzak en na een tijdje onstond er steeds meer afstand tussen ons. Hoe hard ik het ook probeerde, ik trok het niet meer. Mijn vrouw zag het gelukkig aan me. In overleg hebben we besloten dat ik apart zou gaan wonen.”

”Op ons huis in Amsterdam rust geen hypotheek meer en we kochten een nieuw appartement voor mij. Dat ligt overigens op vijf minuten van ons andere huis.”

”We hebben de afspraak gemaakt dat ik hier ga wonen totdat de kinderen het huis uit zijn. Daarna mogen zij er samen gaan wonen en verhuis ik terug naar de woning met mijn vrouw.”

Appartement

”Inmiddels woon ik ruim zes maanden in mijn eigen appartement en het is heerlijk rustig. Geen vervelende kinderen en ik kan doen wat ik wil. Ik heb daar zo naar verlangd.”

”Ik hoef maar vijf minuten te fietsen als ik mijn gezin wil zien. Dat probeer ik elke avond te doen. In de weekenden is het de bedoeling dat we een dag wat leuks gaan doen. Daarnaast hebben mijn vrouw en ik een date-avond in de week. De rest van de tijd geniet ik lekker van de rust.”

Goede oplossing

Veel mensen vinden onze oplossing misschien raar, maar voor ons is dit de beste oplossing. Als we langer hadden gewacht met praten en het vinden van een geschikte oplossing, dan waren we misschien uit elkaar geweest. Een huwelijk van maar liefst 18 jaar weggooien, was ook niet goed geweest.”

Scroll naar boven