De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat een vader zijn nieuwe vriendin geen ‘mama’ meer mag noemen in het bijzijn van zijn kind. De biologische moeder van het kind had dit geëist en de rechter is dit met de vrouw eens. Vanaf nu mag alleen de biologische moeder nog ‘mama’ genoemd worden, zodat er geen verwarring ontstaat bij het kind.
Haar kind noemde de nieuwe vriendin van haar ex-man namelijk ‘mama’ en dat kwam hard binnen bij de vrouw. Ze vond het ook belachelijk dat de vader dit toeliet. De man was zich van geen kwaad bewust en stelde dat het kind dit gewoon had overgenomen, omdat andere mensen in het gezin zijn nieuwe lover ook met ‘mama’ aanspreken.
Volgens de vader wil het kind zijn nieuwe vriendin zelf met ‘mama’ aanspreken. Het jongetje weet dat hij haar ook bij haar naam mag noemen.
Toch was de rechtbank onverbiddelijk: vanaf nu mag het jongetje zijn stiefmoeder niet meer met ‘mama’ aanspreken en de vader moet mensen buiten het gezin op de hoogte brengen van het feit dat zijn nieuwe vriendin officieel niet de moeder van zijn zoon is.
Kinderpsycholoog: Lastige situatie
Kinderpsycholoog Tischa Neve noemt het een lastige situatie. ”Een kind noemt zijn stiefmoeder geen mama om vervelend te doen, maar uit gewoonte en onbevangenheid. Die denkt niet aan de impact op zijn echte moeder.” Neve raadt aan om discussies over het onderwerp weg te houden bij kinderen. ”Die kunnen zich schuldig gaan voelen of zelfs terechtkomen in een loyaliteitsconflict. Dat is echt niet wenselijk.”