Rechter pakt ondankbare statushouders genadeloos aan

Rechter pakt ondankbare statushouders genadeloos aan

Deze week werd bekend dat er maar liefst 34 huishoudens die momenteel lekker resideren in een hotel, hun aangeboden flexwoningen weigeren. Zij hebben namelijk ‘andere verwachtingen’ en willen mooiere huizen.

Wegwezen per 7 april

Om dat voor elkaar te krijgen, schakelden zij een advocaat in. Gisteren stond het kort geding op de planning. De rechter heeft besloten dat de ontevreden statushouders het hotel per 7 april moeten verlaten. Of ze nu willen tekenen of niet. De statushouders krijgen wederom een kans hun contract te tekenen.

In totaal zitten er in het Best Western Hotel honderden asielzoekers. Die groep bestaat uit 81 statushouders, meer dan 200 Oekraïners en 78 asielzoekers. Iedereen kan vanaf vandaag terecht in een mooie nieuwe woning. Daar heeft de gemeente maar liefst 1,2 miljoen euro voor gereserveerd.

Rechter pakt ondankbare statushouders genadeloos aan

Maar niet iedereen waardeert de inzet en in totaal werden er 31 huurcontracten niet getekend. De gemeente, die ook maar een advocaat heeft ingeschakeld, eiste dat de weigeraars op 1 april (vandaag dus) uit het hotel zouden vertrekken. Gisteren besloot de rechter dat dit per 7 april van kracht wordt.

Vervolgstappen

Met deze uitspraak krijgen de ontevreden Afrikanen dus wederom een week de tijd om alsnog te tekenen. Wethouder Gijs van Malsen (PvdA) vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen. ”We hebben er alles aan gedaan om hen een goed onderkomen te bieden.”

De fractie Rijswijks Belang is echter helemaal klaar met de weigeraars. Zij vinden dan ook dat hun kansen zijn verspeeld. ”Het is bijzonder dat ze nu alsnog een kans krijgen om te tekenen. Wat ons betreft waren de woningen direct gegaan naar mensen die wel dankbaar zijn.”

Scroll naar boven