Rechter: Man uitschelden voor ‘kale’ is seksuele intimidatie

Rechter: Man uitschelden voor 'kale' is seksuele intimidatie

In Engeland heeft een driekoppige rechtbank bepaald dat een man aanspreken op zijn kaalheid, als in hem ‘kale’ noemen, kan neerkomen op seksuele intimidatie. Volgens de rechter is dat vergelijkbaar met het aanspreken van een vrouw over het formaat van haar borsten.

De uitspraak is gedaan inzake een arbeidsconflict tussen een elektricien en het bedrijf waarvoor de man al 24 jaar lang werkte. Na een ruzie met zijn werkgever schreef de man een boze brief naar de bedrijfsleiding. Dat schrijven viel niet in goede aarde, waarop de man werd ontslagen. Bovendien had zijn baas hem uitgescholden voor een ‘kale kut’ ( bald cunt).

Ontslag onterecht

Het ontslag is volgens de rechtbank onterecht. Opmerkelijker is het relaas over de gebruikte scheldwoorden. De rechters wijzen erop dat kaalheid vooral voorkomt bij mannen en door iemand uit te schelden voor ‘kale’, maak je een toespeling op iemands sekse.

De rechtbank trekt het daarom gelijk met het maken van een toespeling op de borsten van een vrouw. “We begrijpen dat er op de werkvloer wel vaker grove taal gebruikt werd, maar met deze persoonlijke aanval op het uiterlijk van de man, ging zijn baas de grens over”, schrijft de rechtbank onder meer in zijn toelichting.

Het ontslag kan niet worden teruggedraaid, maar de ontslagen elektricien kan een schadevergoeding tegemoet zien. De hoogte daarvan is nog niet bekend.

Nabeschouwing: De man op de foto is NIET de man uit het verhaal.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven