‘Recessie en forse bezuinigingen aanstaande’

'Recessie en forse bezuinigingen aanstaande'

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, noemt het “onverstandig” als het kabinet besluit om huishoudens volgend jaar nogmaals 190 euro korting op hun energierekening te gaan geven.

“Dan gaat het kabinet de overheidsfinanciën op een onhoudbaar pad zetten”, aldus Knot in het televisieprogramma Buitenhof. Klaas (die zelf lekker verdient) vindt dat “alleen mensen die het nodig hebben” recht zouden moeten hebben op de compensatie.

 

Kabinet doet maar wat

Volgende maand en in december krijgt elk huishouden een korting van 190 euro op de kosten van energie. Vanaf januari 2023 gaat er voor iedereen een prijsplafond op de rekening gelden.

Volgens Knot kloot het kabinet maar wat aan, zonder na te denken over de gevolgen daarvan. Hij wijst erop dat het kabinet bijvoorbeeld nog niet weet hoe de kosten voor dit prijsplafond überhaupt gedragen gaan worden.

Forse bezuinigingen

Knot voorspelt een duistere toekomst in de vorm van forse bezuinigingen. “Het geld groeit niet aan de bomen en als je extra uitgaven wil doen zal je de vraag moeten beantwoorden over de dekking van die uitgaven”, aldus de DNB-president.

Recessie

Maar het wordt nog erger want Klaas Knot wijst op een mogelijke recessie in Nederland. Hij vindt dat echter niet zo erg. “Er zijn op dit moment 43 procent meer vacatures dan dat er werklozen zijn. Het is een hard gelag voor mensen als ze hun baan verliezen doordat een bedrijf failliet gaat, maar er zijn wel mindere tijden om je baan kwijt te raken”, aldus Knot.