Randy bleef 11 dagen achter elkaar wakker: dit gebeurde er met hem

Randy bleef 11 dagen achter elkaar wakker: dit gebeurde er met hem

Het is vast wel eens voorgekomen dat je een nachtje hebt doorgehaald. Dat voel je natuurlijk wel. Maar de Amerikaan Randy Gardner maakte het wel heel bont. In een poging het wereldrecord te verbreken, bleef hij maar liefst 11 dagen achter elkaar wakker. 

Die poging vond overigens niet recent plaats, maar rond de jaarwisseling van 1963 naar 1964. Op 28 december begon de Amerikaan aan zijn poging in zijn ouderlijk huis. Hij wilde het record verbreken dat op dat moment was vastgesteld op 10 dagen en 20 uur.

Dag een

De man bereidde zichzelf goed voor. Twee klasgenoten hielpen hem met wakker blijven. Om de 6 uur zou hij een test af moeten leggen, om te zien of hij psychische problemen zou ontwikkelen. Uit eerdere pogingen bleek namelijk dat deze optraden bij mensen.

De eerste dag ging probleemloos voorbij. Randy en zijn drie vrienden keken televisie, speelden basketbal en draaiden ook muziek.

Dag 2 tot en met 6

Na slechts een dag zonder slaap kreeg Randy al last van concentratie- en geheugenproblemen. Hij begin ook wazig te zien en was niet meer in staat om televisie te kijken. In de daaropvolgende dagen werd hij duizelig, kreeg hij trillende handen en brandden zijn ogen.

Dat werd aangevuld met psychische problemen zoals paranoia en hallucinaties. Toch wist hij het vol te houden. Op dag 6 werd hij gebeld door een slaaponderzoeker van de universiteit van Stanford. De poging van Randy was zeer interessant en vanaf de volgende dag ging William Dement, zoals de man heette, Randy volgen.

Dag 7 tot en met 11

In de tussentijd verslechterde de gezondheid va Randy. Zijn gezicht bevatte geen emoties meer, hij kon moeilijker praten en kon na verloop van tijd alleen nog maar stamelen. Stilzitten lukte niet meer, want dan vielen zijn ogen dicht. Om dit op te lossen reed de onderzoeker met Randy in een cabrio door de kou.

Record verbroken

Op 8 januari 1964 was het dan eindelijk zover: Randy was erin geslaagd het wereldrecord te verbeteren. Direct daarna werd hij overgebracht naar het militair hospitaal van San Diego, waar hij 15 uur achter elkaar sliep. Onderzoek wees uit dat nadat hij weer wakker werd, zijn geheugen en concentratievermogen weer functioneerden als normaal.

Jammer genoeg voor Randy hield zijn wereldrecord niet lang stand. Professor Dement overleed in 2020 op een leeftijd van 91 jaar. Randy Gardner leeft nog steeds. Hij is 76 jaar oud.

What Happens If We Don’t Sleep? - Guinness World Records

 

Scroll naar boven