Racisme raakt zorgmedewerkers hard, van tandarts tot verpleeghuis

Racisme raakt zorgmedewerkers hard, van tandarts tot verpleeghuis

Uit onderzoek blijkt er bij de zorgmedewerkers veel meer racisme te zijn dan er wordt gedacht. Dit blijkt uit meer dan 100 uitgebreide ervaringsverhalen die zijn verkregen door RTL Nieuws.

Het onderzoek heeft aangetoond dat zorgmedewerkers met een donkere huidskleur op regelmatige basis worden geconfronteerd met racistische opmerkingen. Zo liet iemand dan ook duidelijk weten:
“Ik heb in de zorg meer racisme meegemaakt dan ik ooit in Nederland voor mogelijk had gehouden.”

Medewerkers van de zorg krijgen weinig steun vanuit de organisatie en sommigen kanmpen zelfs met depressie- of burn-outklachten. Anderen overwegen zelfs te stoppen.

Lees hieronder een aantal voorbeelden van de uitspraken die ze te horen hebben gekregen:

Sandra (assistent-huisarts): “Ik doe soms de kleine controles. Ik heb patiënten die mij dan geen hand willen geven. Voor het onderzoek wachten ze liever op de huisarts, want ze hebben een probleem met kleurlingen (zoals ze dat noemen).”

Bryan (wijkverpleegkundige): “Ik liep tijdens mijn HBO-opleiding stage in een ziekenhuis. Daar hoorde ik een patient over mij praten. Die zwarte wilde hij niet aan zijn bed. Ik was zo geraakt, wilde die patient niet meer verzorgen. Maar mijn praktijkbegeleider vond dat ik dat niet kon maken. Uiteindelijk moest ik weg van mijn stage. Dat kostte me een studiejaar en collegegeld.”

Peggy (wijkverpleegkundige): “Ik moest tijdens mijn opleiding een opdracht doen met een witte medestudent. We leverden hetzelfde in. Ik kreeg een matig, zij een goed. Als je er iets van zegt, loop je tegen een muur aan. In mijn huidige werk willen mensen soms niet door mij gewassen worden, omdat ik zwart ben.”

Bron: RTL Nieuws

Laat een reactie achter

Scroll naar boven