Rachel kan haar kinderen niet elke dag eten geven: ”Anders heb ik zelf niks”

De laatste maanden c.q. jaren gaat het bij veel huishoudens volledig de verkeerde kant op. Rachel* (28) is moeder van twee kinderen, maar komt nauwelijks rond. ”Soms kon ik hen geen eten geven, omdat ik zelf anders niets had.”

Studie

Rachel, die haar verhaal anoniem doet om herkenning te voorkomen, heeft een goede opleiding genoten. Na het vwo ging ze studeren en rondde een HBO studie af.

”Ik was 23 toen ik klaar was met studeren. Ik wilde gelijk aan de slag, maar ik kon geen werk vinden dat aansloot bij mijn wensen en opleiding.”

”De rekeningen moeten toch betaald worden, dus uiteidelijk ben ik maar aan de slag gegaan in een callcenter. Ik vond het echt verschrikkelijk. Elke maand had ik een functioneringsgesprek met iemand die een lagere opleiding had dan ik. Naar hem moest ik dan luisteren.”

Ontslag

”Het heeft maar drie maanden geduurd en toen ben ik niet meer gegaan. In de tussentijd solliciteerde ik op banen waar ik voor gestudeerd had, maar daar zochten ze vaak ervaren mensen.”

”Uiteindelijk heb ik een soort van sabbatical genomen. Na mijn studie even helemaal tot rust komen om er vervolgens dan keihard tegenaan te gaan. Maar dat liep anders.”

Zwanger

”Tijdens een avondje stappen leerde ik Steven kennen. We hadden het heel gezellig en van het een kwam het ander. Dat is nog zacht uitgedrukt, want na een keer het bed delen raakte ik zwanger van hem. Het bizarre is dat ik hem helemaal niet kende.”

Rachel kan haar kinderen niet elke dag eten geven: ''Anders heb ik zelf niks''

”Na die avond heb ik hem nooit meer gezien of gesproken. Ik had zijn telefoonnummer niet eens, dus ik kon hem ook niet vertellen dat hij vader zou worden. Over abortus dacht ik geen seconde na. In mijn optiek ontneem je een leven niet. Daar kan gewoon geen goede reden voor bestaan.”

”Maar ik bleek zwanger van een tweeling. Dat nieuws kwam binnen als een mokerslag. Ik had nauwelijks geld om voor een kinderkamer te zorgen. Mijn familie steunde me wel met spullen, maar ik had geen baan en geen stabiele omgeving. Mijn studentenwoning was veel te klein.”

Familie

”Gelukkig kon ik terecht in de woning van mijn opa en opa. Zij zijn bij mijn moeder, met wie ik geen goede band heb, gaan wonen, zodat ik een kinderkamer kon maken en daar kon gaan wonen.”

”Zoals gezegd heb ik geen goede band met mijn moeder. We kunnen elkaar niet zien of luchten. Mijn vader woont helaas in het buitenland en ik heb geen broers of zussen.”

”Als je het zo bekijkt, kan ik eigenlijk alleen rekenen op mijn opa en oma. Maar zij hebben slechts een pensioentje en ik kan hen niet om geld of eten smeken. Dat gaat me te ver.”

Zonder eten naar bed

”Mijn kindjes zijn inmiddels bijna vier jaar en ze eten als weervolven. Ondertussen is er naast mijn moederschap helemaal niets van mijn dromen terechtgekomen. Ik leef van een uitkering en houd naast de vaste lasten nauwelijks geld over om te kunnen eten.”

”Er zijn dagen geweest dat ik zelf het minimale at en dat ik mijn kinderen met honger naar bed moest sturen. Ik weet het, kinderen gaan altijd voor. Dat heb ik mezelf lang kwalijk genomen. Toch was ik te trots om mijn familie in te lichten. Ik vertelde altijd dat het heel goed ging.”

”Zodra ze naar de basisschool gaan, ben ik van plan om werk te zoeken. Veel meer dan een uitkering zal dat niet opleveren maar ik wil mezelf niet de rest van mijn leven nutteloos voelen. Ook wil ik een voorbeeld zijn voor mijn kinderen, zoals ik eigenlijk heel lang niet ben geweest.”

Steven

”Ook ben ik op dit moment op zoek naar Steven. Ik vind dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen en mij maandelijks geld moet betalen voor de kinderen. Hij heeft mij tenslotte zwanger gemaakt en dan moet je daar niet voor weglopen. We zouden zelfs kunnen kijken of we een gezin kunnen vormen.”

Rachel kan haar kinderen niet elke dag eten geven: ''Anders heb ik zelf niks''

”Ik denk dat hij zich rot schrikt als hij hoort dat hij twee kinderen heeft. In ieder geval vind ik het belangrijk om de kids te laten zien wie hun vader is.”

”Mijn leven mag dan wel anders verlopen zijn als dat ik mezelf had voorgespiegeld, ik vind ook dat ik te laks ben geweest met betrekking tot bepaalde dingen. Maar goed, ik wil er alles aan doen om mijn kinderen een zorgeloze toekomst te geven en dat gaat me lukken.”

Scroll naar boven