Rabobank waarschuwt: prijzen batterijen, chips en bouwmaterialen gaan stijgen door oorlog

Rabobank waarschuwt voor hogere prijzen batterijen

Niet alleen olie, gas en graan worden veel duurder door de oorlog in Oekraïne. De prijzen van batterijen, chips en bouwmaterialen kunnen ook gaan stijgen. Dat meldt de Rabobank in een rapport dat vandaag is uitgebracht en door De Telegraaf wordt bevestigd.

Econoom Maartje Wijffelaars van bank legt uit: ”We halen er (Rusland en Oekraïne red.) ook veel staal, nikkel, paladium en neongas vandaan. Geen grondstoffen die misschien een belletje doen rinkelen, maar de verstoorde export schopt de productie van een heleboel verschillende spullen in de war.”

Wijffelaars geeft aan dat ”neongas nodig is voor de productie van chips en meer dan 70 procent van de wereldwijde export hiervan komt uit Oekraïne.” Over de voorraden van chipfabrikanten zegt de econoom dat deze bij aanvang van de oorlog zo’n zes maanden betrof. Inmiddels dreigen er tekorten.

Nikkel

Ook het verkrijgen van de grondstof nikkel dreigt problematisch te worden. Dit metaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in de herlaadbare batterijen van laptops en auto’s. Wijffelaars zegt dat de Europese Unie ”90% van de nikkelhalffabricaten uit Rusland haalt. ”Tijdens de coronapandemie groeide de vraag naar laptops en andere apparaten, die behoefte was nog niet helemaal weggewerkt.’ Met de verstoring van de import van nikkel is het moeilijk om die achterstanden weg te werken.”

Bouwmaterialen

Er zijn nog veel meer grondstoffen die uit Rusland en Oekraïne worden gehaald. Denk aan ruwijzer, rubber, hout en ook chemicaliën. Rusland is de grootste hout-exporteur ter wereld en is daarmee een belangrijk leverancier voor de Europese bouwsector. De Rabobank verwacht niet dat er een tekort aan hout zal ontstaan, omdat andere landen ook hout hebben.

”Producentenprijzen geven de hogere prijzen nog niet 1 op 1 door aan de consument. Dat is een tijdje vol te houden, maar vreet wel aan de marges bij bedrijven. Hoe langer de oorlog duurt, hoe groter de kans dat de consument straks meer moet gaan betalen.”

 

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven