Stel dat je na een heerlijke vakantie thuiskomt in een huis dat onder een laag rioolwater staat, waarbij de drollen door de woonkamer drijven. Daar word je natuurlijk niet gelukkig van. Quinta en haar kindjes ook niet, maar het is wel gebeurd.
En dat is nog niet eens het ergste, want omdat Quinta nooit een inboedelverzekering heeft afgesloten, moet ze alle kosten zelf betalen.
Aan Hart van Nederland vertelt Quinta: ”Ik rook het meteen toen ik thuiskwam. In de woonkamer lag allemaal water. Uit de toiletpot was alles omhoog gekomen.”
Tapijten, meubels, alles zat onder de waterige poep. ”Ik dacht eerst nog dat de kinderkamer wel in orde was, maar ook daar was het helemaal in de gordijnen getrokken.”
Helemaal vergeten
Normaal gesproken kun je de verzekering bellen, die de kosten netjes dekt. Maar de Amsterdamse vrouw is niet verzekerd. ”Ik was het helemaal vergeten. Het is me gewoon ontschoten. Dat mag natuurlijk geen excuus zijn, maar heel erg ‘shit’ is dit wel.”
De situatie wordt nog erger, nu is gebleken dat de oorzaak van de overstromen een verstopte riolering is. ”Dat komt door verschillende spullen, vooral babydoekjes.”
Volgens Marieke van Kruiningen van huurbaas Amvest is niet te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is geweest. En daardoor kan de huurbaas ook geen geld claimen via de aansprakelijkheidsverzekering. Het is een hele nare situatie, maar officieel is niemand verantwoordelijk.
Menselijkheid
Quinta woont nog geen jaar in het huis, maar kan er nu al niet meer wonen. De smurrie blijft namelijk uit de vloer komen.
Ze heeft overwogen om juridische stappen te ondernemen en heeft een advocaat ingeschakeld, die moet gaan uitvinden of ze toch nog ergens recht op heeft.
Quinta is boos: ”Waar is de menselijkheid gebleven? Ik heb de middelen niet om alles te vergoeden!” Ze hoopt dat ze toch geld krijgt.
Quinta komt terug van vakantie in een huis vol poep, maar krijgt niets vergoed https://t.co/ZFm1yFzYYK
— Hart van Nederland (@HartvNL) August 16, 2023
Verhuurder
De verhuurder kan in elk geval weinig voor haar doen. ”Als het een gebrek is in het gebouw, is het een ander verhaal. Het gaat hier echter om het riool.”
”Het probleem van de riolering hebben we verholpen. We hebben het appartement schoongemaakt. Andere zaken worden gedekt door de inboedelverzekering, maar die heeft mevrouw niet.” Quinta hoopt dat er een uitzondering gemaakt wordt voor haar.
Niet de enige
Quinta is niet de enige die geen inboedelverzekering heeft afgesloten. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat 5,5 procent van de Nederlandse huishoudens geen verzekering heeft.
Omgerekend komt dat neer op zo’n 460.000 huishoudens. Niet zo slim natuurlijk. Voor je het weet eindig je namelijk als Quinta.