Alle mooie woorden en aangekondigde compensaties van het kabinet ten spijt: Nederlandse consumenten zijn financieel zwaar de klos. Volgens adviesbureau PwC (PricewaterhouseCoopers) wordt de gas- en elektriciteitsrekening ongeveer twee keer zo hoog als vorig jaar.
‘Compensatie doekje voor het bloeden’
En dat is een bittere pil voor iedereen die dacht dat het verlagen van de energiebelasting en btw uitkomst gaat bieden. Mooi niet dus. Nouja, dat is natuurlijk verre van mooi. Waar een huishouden vorig jaar gemiddeld 1.800 euro moest aftikken, zal de rekening dit jaar uitkomen rond de 3.600 euro.
Btw-verlaging leidt tot 140 euro besparing
De aan de Tweede Kamer opgestelde brief van het kabinet, wijst uit dat de btw-verlaging per 1 juli aanstaande slechts leidt tot een besparing van 140 euro. De kosten stijgen echter met zo’n 1.800 euro. De compensatie zet dus nauwelijks zoden aan de dijk. Onder de streep gaat de rekening alsnog omhoog met pakweg 1.660 euro.
Forse tegenvaller voor minima
Gezinnen die op bijstandsniveau zitten qua inkomen, worden meer gecompenseerd. Zij krijgen 800 euro aan tegemoetkoming. Netto betekent dit dat de ongeveer de helft van de prijsstijging gedekt wordt. Desondanks is het voor mensen die nauwelijks iets te besteden hebben, een keiharde klap in het gezicht.
Maatregelen gelden voor 6 maanden
Daar komt nog eens bij dat het kabinet van plan is te compenseren tot het eind van het jaar. Volgens energie-expert Paul Nillesen is het nog maar de vraag of het hoge prijsniveau van gas en elektriciteit dan ook al ten einde is. ‘’Dat hangt sterk af van de ontwikkelingen in Oekraïne.’’