Primeur: Marokkaanse voetbalster speelt op het WK met een hoofddoek

Primeurtje: Marokkaanse voetbalster speelt op het WK met hoofddoek

Het WK vrouwenvoetbal heeft een wereldwijde primeur: De Marokkaanse verdediger Nouhaila Benzina gaat de boeken in als de eerste speelster ooit die met een hoofddoek op een WK-wedstrijd speelt. En dat valt niet bij iedereen lekker.

Hoofddoek

Toen de speelsters van Zuid-Korea en Marokko het veld op kwamen, keek menig bezoeker en televisiekijker verbaasd: er liep een iemand rond met een hoofddoek. Het ging om de 25-jarige Nouhaila Benzina.

De FIFA had in 2014 voetbal met een hoofddoek al goedgekeurd, maar toch was er tot dusver niemand die daadwerkelijk met een hijab het veld op wandelde tijdens een mondiaal eindtoernooi. Vandaag kwam daar dus verandering in, want de Marokkaanse liet het lukken.

https://www.youtube.com/watch?v=PSmkwjl_EAg

Het had eerder al gekund, maar tijdens de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea bleef Benzina jammer genoeg negentig minuten op de bank.

Tegen Zuid-Korea mocht Benzina als basisspeler beginnen. Prompt wonnen de Marokkanen de wedstrijd met 0-1. Door deze zege staat het land nu op drie punten na twee duels. Ze hebben plaatsing voor de achtste finales volledig in hun eigen handen.

In de poule staat Colombia op zes punten. Nummer twee Duitsland heeft drie punten en won eerder van Marokko, dat nu derde staat. De laatste groepswedstrijd betreft Marokko – Colombia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nouhaila Benzina (@benzinanouhaila)

Verbod van FIFA

Tien jaar geleden vond de FIFA het ‘onveilig’ om met een hoofddoek te spelen. Maar in 2014 werd het toch toegestaan. Naast Benzina is er niemand anders die tijdens het WK een hijab draagt.

Ophef

Het is de tweede keer dat er aandacht wordt besteed aan Marokko om andere reden dan voetbal. In aanloop naar het WK was er een verslaggever van de BBC, die wilde weten of het land lesbiennes in de ploeg heeft. Dat werd niet gewaardeerd.

Het land staat haaks op Westerse normen en waarden. Wanneer mensen van hetzelfde geslacht de liefde bedrijven met elkaar, kan hen dat in Marokko op drie jaar celstraf en een boete komen te staan.

De omroep heeft zich daarna verontschuldigd voor de vraag. ”Moslims kwetsen is het laatste dat we wilden”, zo merkt de BBC op in een verklaring.

Scroll naar boven