Prijzen van sigaretten opnieuw omhoog in 2024: “Tirannieke trekjes”

Prijzen van sigaretten

Dat alles duurder wordt, hebben we met z’n allen gemerkt. Het is inmiddels duidelijk geworden dat de overheid vanaf 1 april 2024 opnieuw de belasting op sigaretten gaat verhogen. De actie geldt op sigaretten, sigaren, shag, volumetabak en heatsticks.

Accijnsverhogingen op tabak

De belastingmaatregel is een strategisch element van het Nationaal preventieakkoord uit 2018. Het doel van dit akkoord is om tegen 2040 een rokersvrije generatie te creëren. Tegelijkertijd worden er financiële middelen vergaard voor armoedebestrijding en het verbeteren van de koopkracht van de financieel minder bedeelden.

Het is algemeen bekend dat tabaksgebruik een grote risicofactor is voor het ontwikkelen van diverse soorten kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Jaarlijks leiden roken en meeroken tot 20.000 sterfgevallen in Nederland. Nu horen we je al denken: ‘Maar hoe veel gaat een pakje sigaretten dan kosten?’

Prijzen van sigaretten

Na de verhoging zal een pakje sigaretten gemiddeld € 11,10 kosten. Dit past binnen een bredere strategie om middelen te verzamelen voor sociale doeleinden, inclusief de bestrijding van armoede en het ondersteunen van mensen met een lager inkomen.

Financiering van de Maatregel: De extra inkomsten uit de accijnsverhoging worden gedeeltelijk gefinancierd door financiële meevallers in 2024. Daarnaast wordt de noodzaak onderkend om op innovatieve wijzen belasting te heffen, waarbij de verhoging van de accijns op tabak een sleutelrol speelt.

Jouw mening is heel belangrijk voor ons. Daarom willen wij graag weten wat jij vindt van dit nieuws. Laat het ons daarom vooral weten in de reacties op Facebook!

Scroll naar boven