Prijzen stijgen opnieuw: dit absurde bedrag betaal je voor boodschappen

Prijsstijging Nederland inflatie

Een nieuwe maand, een nieuwe prijsstijging voor producten. Afgelopen maand heeft Nederland een grote stijging in inflatie gezien, waarbij het percentage opliep tot een bizarre 3.1%. De maand daarvoor, in feburari, lag het niveau van de consumentenprijsindex nog 2,8% hoger dan het voorgaande jaar.

Prijzen stijgen opnieuw

Deze stijging in procenten is gedeeltelijk te wijten aan een lichte stijging in de kosten voor levensmiddelen, dranken en tabaksproducten, die gemiddeld met 2,8% zijn toegenomen, volgens de recent gepubliceerde data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bovendien hebben ook de energiekosten een significante sprong gemaakt met een verhoging van 3,7% in maart, een forse stijging vergeleken met de 1,1% in februari. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met de oplopende olieprijzen. Dit heeft geresulteerd in hogere kosten voor brandstof, denk aan diesel en benzine. De prijs van ruwe olie heeft het hoogste punt bereikt van de afgelopen vijf maanden.

De inflatie in Nederland, gemeten volgens de Europese standaardmethode die licht verschilt van de methode van het CBS, kwam ook uit op 3,1% in maart, een toename ten opzichte van de 2,7% in februari. Deze Europese rekenwijze, die onderling is overeengekomen binnen de EU, laat de kosten voor het bewonen van een eigen huis buiten de berekening.

Nederlanders de dupe

Werkgevers staan voor de uitdaging om de salarissen in lijn te brengen met de inflatie. De werkende bevolking wil al langer een opwaartse beweging in lonen. Toch laat de realiteit ons zien dat de meeste Nederlanders er financieel op achteruitgaan.

Wat ons betreft is het tijd voor actie: niet alleen een aanpassing voor inflatie, maar ook een daadwerkelijke verbetering van de koopkracht is nodig. Het is onacceptabel dat werknemers die een voltijd baan hebben, nauwelijks nog het budget hebben voor leuke dingen in hun vrije tijd.

Scroll naar boven