Prijsstijgingen supermarkten bereiken abnormaal hoog niveau

Honderdduizenden huishouders wacht nieuwe financiële tegenvaller

Boodschappen worden alsmaar duurder en duurder. Onderzoeksbureau GfK heeft uitgezocht hoe hoog de stijging exact bedraagt, met schokkende conclusies.

Voor het onderzoek werd een winkelwagentje gevuld met ”de 55 meest gekochte producten” in ons land. Het gaat dus om producten uit het zogeheten basisassortiment. Denk bijvoorbeeld aan melk, brood, tandpasta en boter. Levensmiddelen die we allemaal kopen.

Daarnaast zijn zowel huismerken als A-merken vertegenwoordigd, waarbij de producten afkomstig zijn uit maar liefst 9 supermarkten. De Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Coop, Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet en Plus vertegenwoordigen samen iets minder dan 92 procent van de totale supermarktomzet.

Stijging van 15,5 procent

Waar de 55 producten samen in september 2021 nog €100 kostte, kwam het kassabonnetje nu uit op maar liefst €115, 60. Dat betreft dus een prijsstijging van 15,6 procent.

Prijsstijgingen supermarkt bereiken 'abnormaal niveau'
De informatie uit deze grafiek is afkomstig van het GfK, de lay-out is gemaakt door de Telegraaf.

Norman Buysse, directeur bij GfK, is geschokt over het enorme verschil en zegt: ”Zo haalt de inflatie dit jaar makkelijk de 20 procent.”

Vooral A-merken duurder

Buysse merkt op dat voornamelijk A-merken flink in prijs zijn gestegen. Hij vermoedt dat dit komt doordat de fabrikanten een sterkere onderhandelingspositie hebben en prijsstijgingen sneller kunnen doorberekenen. Waarom huismerken niet zo snel in prijs stijgen? ”Wellicht heeft dat te maken met contracten.”

Buysse waarschuwt koffieliefhebbers alvast voor een exorbitante prijsstijging. ”De koffieoogst is volledig mislukt, dus de prijs zal flink omhoog gaan.”

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven