Om in Duitsland te genieten van een heerlijke döner kebab, moet je dieper in de buidel tasten. De prijs van het populaire broodje vlees is de laatste jaren bijna verdubbeld. Dit onderwerp heeft zoveel aandacht gekregen dat het nu zelfs een overheidskwestie is.
Prijsplafond kebab
De döner kebab behoort tot de meest geliefde maaltijden in Duitsland, met een jaarlijkse verkoop van ongeveer 1,3 miljard stuks. Maar niet lang geleden is de prijs van het broodje gestegen van 4 naar 8 euro, en soms zelfs tot 10 euro. Deze toename is voornamelijk te wijten aan de kosten die verkopers moeten dragen.
Deze kwestie heeft ook politieke aandacht getrokken. Bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland wordt vaak gevraagd naar zijn plannen om deze ‘dönerinflatie’ aan te pakken, en wel met een prijsplafond kebab. De partij Die Linke heeft voorgesteld om een prijsplafond in te stellen waarbij de maximale prijs van een döner kebab 4,90 euro zou zijn, en slechts 2,90 euro voor jongeren.
Kebab is in Duitsland zo duur dat nu ook de politiek zich moeit met stijgende prijs van populaire gerecht https://t.co/rbdDa7StTZ pic.twitter.com/C5DkdiT7yl
— HBvL (@hbvl) May 7, 2024
Dönertegoeden
Die Linke heeft nog meer voorstellen. Ze willen niet alleen een prijslimiet, maar ook ‘dönertegoeden’ introduceren voor minder bedeelde gezinnen, zodat deze gezinnen het eten kunnen bekostigen. De Groenen, ook een linkse partij die minder vleesconsumptie voorstaat, benadrukken ook het belang van dit issue. Zij noemen de beschikbaarheid van een betaalbare döner kebab voor jongeren zelfs net zo essentieel als het vinden van een woning.
Het vooruitzicht van een dergelijk prijsplafond lijkt onwaarschijnlijk. Scholz is niet van plan om hieraan te beginnen, omdat hij het niet uitvoerbaar acht binnen een vrije markteconomie. Bovendien zijn er in Europa geen andere voedingswaren of dranken waarvoor een prijslimiet geldt.
Meer van dit soort verhalen lezen? Vergeet dan zeker niet een reactie achter te laten op onze Facebookpagina! Jouw mening betekent alles voor ons.