Prijs paaseitjes gaat door het dak: Om deze reden is het zo duur

Prijs paaseitjes gaat door het dak: Om deze reden is het zo duur

Op 31 maart is het weer Pasen en dat betekent dat je nu al bijbehorende accessoires kunt kopen. Paaseitjes zijn populair, maar inmiddels vrijwel onbetaalbaar. Maar hoe komt dat eigenlijk? In dit artikel geven we je daar een duidelijk antwoord op.

Paaseitjes

Bij Pasen horen natuurlijk eitjes. Maar wie nu naar de supermarkt gaat, wordt geconfronteerd met bi-za-rre prijzen voor de chocolade-eitjes.

Wat is er aan de hand en waarom moeten we nu ineens zoveel betalen? Kort gezegd zijn de prijzen van suiker momenteel erg hoog. De prijzen van cacao zijn inmiddels ook aan het stijgen die combinatie maakt dat paaseitjes zo ontzettend kostbaar zijn in winkels.

Oogsten vallen tegen

De reden dat de suikerprijzen zo gigantisch hard zijn gestegen, hebben we te danken aan Thailand en India. In die landen is weinig regen gevallen en de oogst viel daardoor flink tegen.

Maar ook in de twee belangrijkste productielanden van cacao, Ivoorkust en Ghana, valt de oogst tegen. Dit komt door slecht weer en ‘zieke cacaobomen’. Deze twee factoren bij elkaar opgeteld heeft gevolgen voor onze portemonnee. Des te lager het aanbod is, des te hoger de prijzen.

Dit kosten paaseitjes in 2024

Ten opzichte van vorig jaar, kost chocolade in de supermarkt inmiddels zeven procent meer dan vorig jaar. Gaan we kijken naar drie jaar geleden, is de prijs al 23! procent gestegen.

Prijs paaseitjes gaat door het dak: Om deze reden is het zo duur

Leuk en aardig, maar wat kosten die paaseitjes nu in 2024? Wel, in slechts een jaar tijd moet je hier nu vijftien procent meer voor betalen dan vorig jaar.

Volgens sectorspecialist Sebastiaan Schreijen zijn paaseitjes een ‘impulsartikel’. ”Mensen willen ze gewoon hebben en weten niet hoeveel ze daar vorig jaar voor hebben betaald. Daardoor kunnen prijsstijgingen makkelijker doorgevoerd worden.”

Kleinere verpakkingen

De prijs van cacao heeft inmiddels een recordhoogte bereikt. Producenten rekenen niet alleen hogere kosten. Ze verkleinen ook de verpakkingen. Je betaalt dus fors meer, voor minder etjes.

Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties op Facebook en deel dit artikel zodat meer mensen het kunnen lezen!

Scroll naar boven