Het aantal politieagenten met een migratieachtergrond is in de afgelopen jaren gestegen. De politie is hier erg blij mee, maar het is nog niet genoeg. En daarom wordt er deze week een wervingscampagne gelanceerd. Dat meldt de NOS.
In de Randstad steeg het percentage aspiranten met een migratieachtergrond van 17 procent in 2020 naar 23 procent in 2021. Landelijk steeg dat aandeel van 16 naar 19 procent. Dat betekent dat 1 op 5 agenten over een migratieachtergrond beschikt.
Wervingscampagne
Het doel van de campagne is vooral om jongeren met een migratieachtergrond warm te maken voor een prachtige baan binnen de politie. ”We hebben ze keihard nodig”, zo zegt Martin Sitalsing. Hij is naast politiechef Midden-Nederland, ook belast met de portefeuille diversiteit bij de politie.
Een nieuwe wervingscampagne moet de politie diverser maken. “We hebben diversiteit aan de binnenkant hard nodig om goed aan te sluiten bij de veranderende vraag vanuit de samenleving”, aldus Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland en portefeuillehouder diversiteit. #r1jn pic.twitter.com/rNwiRzzLhS
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) April 13, 2022
Volgens Sitalsing is een betere mix in korpsen van belang, omdat in sommige Nederlandse steden het grootste deel van de bewoners een migratieachtergrond heeft. ”Agenten die zelf een migratieachtergrond hebben, kunnen het vertrouwen en de herkenbaarheid vergroten.”
Of de politie ook blij wordt als een autochtone Nederlander zich aanmeldt? ”Natuurlijk, maar we leggen nu het accent op culturele diversiteit omdat we daar een extra slag willen maken”, aldus Sitalsing
Andere seksuele geaardheid
Het is niet alleen de bedoeling om meer agenten met een migratieachtergrond aan te trekken. Men hoopt ook dat agenten met ”een andere seksuele geaardheid” zich massaal komen aanmelden. Desalniettemin blijft Sitalsing erop hameren dat er op het gebied van culturele diversiteit een inhaalslag moet worden gemaakt.
Vrouwen
Natuurlijk staat de Nederlandse politie voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook dit onderwerp komt dus aan bod en in 2021 is 42 procent van de politiemensen vrouwelijk van geslacht. Volgens Sitalsing ligt het percentage vrouwen in de leidinggevende posities, zelfs op 45 procent. ”50 procent zou de ideale mix zijn, maar het is een mooi percentage”, aldus de politiechef.