Politie verscheurt parkeerboetes van vreemdelingen uit coulance

Oekraïners die anderhalf jaar geleden naar Rotterdam zijn gevlucht, hoeven geen parkeerboetes te betalen voor foutparkeren. Dat zegt verkeerswethouder Vincent Karremans.

‘Waar slaat dit op?’

De politieke partij Leefbaar Rotterdam vindt het krankzinnig en wil af van de regeling. Simon Ceulemans van de fractie ziet ‘geen enkele reden waarom Oekraïners een uitzondering vormen.

”Rotterdammers vinden het zelf ook niet leuk om een boete te betalen”, zo merkt hij op. Maar Karremans wijst erop dat we ‘solidariteit’ moeten tonen.

Voertuigen met een Oekraïens kenteken worden niet gecontroleerd op betaald parkeren. Deze regeling wordt nog toegepast.

Zaandam

Ook in Zaandam mochten vluchtelingen overal parkeren zonder daarvoor beboet te worden. Dat gold in de eerste maanden na het uitbreken van de Russische speciale operatie.

In Zaandam is men er echter klaar mee. De gemeente vindt het welletjes geweest en vluchtelingen moeten zich nu ook gaan houden aan de verkeersregels.

Kenteken

In Rotterdam mogen nieuwkomers uit het verscheurde land dus al anderhalf jaar parkeren waar ze willen. Voorwaarde is wel dat ze rijden met een kenteken uit Oekraïne.

”Wanneer zo’n auto fout geparkeerd staat, wordt deze wel gescand. De data wordt echter direct verwijderd”, zo vertelt een woordvoerder uit de Maasstad.

Ceulemans vindt dat de unieke status niet valt uit te leggen aan de Rotterdammers. ”De parkeerregels zouden voor iedereen moeten gelden.”

2.400 vluchtelingen

De uitzondering geldt alleen voor Oekraïners. Vluchtelingen en statushouders met een andere nationaliteit worden wel op de bon geslingerd.

Momenteel telt Rotterdam zo’n 2.400 nieuwkomers uit Oekraïne. Hoeveel van hen precies een auto met kentekenplaat uit eigen land hebben, is onbekend.

Ceulemans slaat de spijker op zijn kop: ”Die mensen zouden wel gek zijn om een Nederlands kenteken te nemen, dan zullen ze moeten betalen.”

Scroll naar boven