Politie haalt moeder zonder toestemming uit graf en ‘pleurt’ haar terug

Politie haalt moeder zonder toestemming uit graf en 'pleurt' haar terug

De nabestaanden van Sjaan van der Pluijm uit Leiden hebben het zwaar te verduren. Nadat ze hun moeder eind februari hadden begraven, groef de politie het lichaam zonder toestemming op om de doodsoorzaak vast te kunnen stellen. De familie is woedend.

Zoon Frank van der Pluijm is woest op de politie. ”Wat ons is aangedaan is met geen woorden te beschrijven. Terwijl we nog in de zaal zaten, is onze moeder door de politie zomaar uit het graf gehaald en daarna weer teruggepleurd. Onfatsoenlijk is het, dit hadden ze eigenlijk niet mogen doen.”

Gillend wakker worden

Uit onderzoek is gebleken dat Sjaan een natuurlijke dood is gestorven, terwijl zoon Henk (73) in eerste instantie door justitie werd verdacht van de moord op zijn moeder.

Het raakt Henk enorm. ”We slapen er als familie niet van en mijn broer Henk al helemaal niet. Die is verdacht van moord op onze moeder. Verschrikkelijk. Hij wordt nog steeds gillend wakker. Wij allemaal. Daar moeten wij mee leren leven”, vertelt Frank.

Politie zegt sorry

De politie heeft erkend dat een en ander niet netjes is verlopen en heeft excuses aangeboden aan de familie. Maar daar kan de familie niets mee. Sterker nog, ze vinden het een ‘lachertje’.

Ze eisen daarom van justitie een nieuwe begrafenis om de pijn te verzachten en om hun moeder de laatste eer te bewijzen. ”We willen alles opnieuw doen. We willen dit herstellen, want dit verdient onze moeder niet.”

Signalen onnatuurlijke dood

De politie kreeg op de dag van de uitvaart ‘zwaarwegende signalen binnen’ waarvan twijfels ontstonden rond het overlijden van de vrouw. “Omdat de uitvaart enkele uren later gepland stond, werd besloten de uitvaartplechtigheid doorgang te laten vinden zoals gepland”, vertelt Politie Den Haag aan Hart van Nederland.

Scroll naar boven