Plasterk maakt bekend wat iedereen eigenlijk al wist

Frans vind dat Geert een toontje lager moet zingen

Ronald Plasterk heeft zojuist zijn eindverslag overhandigd aan Kamervoorzitter Martin Bosma. De PvdA’er concludeert wat iedereen eigenlijk al van mijlenver zag aankomen: er is geen perspectief voor een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB.

Pieter ligt dwars

Informateur Ronald Plasterk voerde de afgelopen week urenlange gesprekken met de fractieleiders van de vier partijen. Hij sprak met Geert Wilders, Pieter Omtzigt, Dilan Yesilgoz en Caroline van der Plas.

Plasterk maakt bekend wat iedereen eigenlijk al wist

De partijen PVV, VVD en BBB wilden er graag uitkomen, maar doordat Pieter Omtzigt de stekker eruit heeft getrokken, ziet Plasterk geen perspectief meer.

Dat wil niet zeggen dat NSC definitief niet gaat deelnemen. In het eindverslag staat namelijk genoteerd dat het nog steeds in de lijn der mogelijkheden ligt dat er overeenstemming kan worden bereikt tussen de vier formerende partijen. Plasterk wil dat er een nieuwe informateur komt.

Die zal dan van voor af aan moeten beginnen met gesprekken voeren. De verkiezingen waren op 22 november jongstleden en we zijn dus helemaal niets opgeschoten.

Minderheidskabinet

Eerder vandaag liet Pieter Omtzigt weten dat het goed zou zijn wanneer de PVV, VVD en BBB samen verdergaan om wellicht te komen tot een minderheidskabinet.

Hij sneerde naar de drie partijen, die volgens Pieter ‘kennelijk goed overlegd’ hebben de afgelopen tijd. Hiermee doelt hij op de dagen dat hij zelf aan het bijslapen was van al het intensieve werk dat hij verricht. In tegenstelling tot Pieter zijn Caroline, Geert en Dilan wel gebleven.

Neem verantwoordelijkheid

De puinhoop die de kabinetsformatie heet, gaat inmiddels de wereld over. Kiezers weten inmiddels ook niet meer waar ze nu aan toe zijn.

Plasterk roept de partijen op om verder te praten. Hij wil dat iedereen verantwoordelijkheid neemt. Maar ja, Pieter Omtzigt en verantwoordelijkheid…

Plasterk maakt bekend wat iedereen eigenlijk al wist

Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties en deel dit bericht op Facebook, zodat nog meer mensen het kunnen lezen!

Scroll naar boven