Pieter verdient veel geld als medisch proefkonijn: ”Het is geweldig”

Pieter verdient veel geld als medisch proefkonijn: ''Het is geweldig''

Geld verdienen vanuit een ziekenhuisbed door middel van het testen van nieuwe medicijnen klinkt best aantrekkelijk. Maar in hoeverre is dat eigenlijk zo?

Pieter Bas Elzinga (29) laat zichzelf al zes jaar helemaal volspuiten met medicatie die getest moet worden. ”Het blijft erg spannend om de eerste keer iets toegediend te krijgen.”

Toch valt de stress altijd snel van hem af. ”Ik merk eigenlijk nooit iets en mijn bloedwaarden blijven normaal. Dan weet ik: okee, ik leef nog en ben onbeschadigd. Nu kan ik chillen.”

GHB

Slechts een keertje ging Pieters hart sneller kloppen. ”Maar dat was de bedoeling volgens de arts”, zo zegt Pieter tegen het Algemeen Dagblad.

Hij weet ook nog dat hij een effect voelde bij een slaapapneu-studie. Toen hebben ze me ghb gegeven. Ik werd er heel erg high van, haha.”

Pieter verdient veel geld als medisch proefkonijn: ''Het is geweldig''

Heel erg leuk

Elzinga is louter postief over zijn ervaringen als proefpersoon. ”Je krijgt goede informatie en ook alle zorg die je nodig hebt. Mensen hebben er een verkeerd beeld van.”

”Ze denken dat je tal van vage ingrediënten ingespoten krijgt waardoor je allerlei klachten kunt krijgen, maar ik heb nooit ergens last van gehad.”

Lekker bijverdienen

Toen hij zich voor het eerst liet opnemen in een kliek voor de duur van twee weken, studeerde hij nog. Hij verdiende er een lekkere boterham mee.

”Het was voldoende om mijn summerschools en zijn vakantie van te betalen. Pieter Bas doet inmiddels vier keer per jaar mee.

Dat levert hem een aardig zakcentje op. ”In een jaar tijd verdien ik er ongeveer zo’n 8.000 euro mee. Dat is niet slecht natuurlijk.

Hij ervaart het verblijf in de kliniek bijna als een retraite. ”Je leeft volgens strakke schema’s, je rust uit, kunt samen eten en gaat elke dag wandelen.’” Ook zijn er sociale activiteiten als theaterbezoek, sportwedstrijden en filmavonden, allemaal onder begeleiding.

Negatieve associaties

Volgens Peery de Jongh, directeur van Icon, heersen er een hoop negatieve associaties rondom medisch onderzoek. ”Ik ken de verhalen.”

”Mensen denken dat dat de farmaceutische industrie je lichaam koopt, experimenten op je doet en je laat zitten met alle mogelijke gevolgen. In de praktijk zien deze studies er echter compleet anders uit.”

Elk onderzoek wordt van tevoren beoordeeld door onder meer de medisch-ethische toetsingscommissie. En de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd komt regelmatig checken of we de regels naleven.”

”Terecht, want het laatste dat je wilt, is gezonde mensen in gevaar brengen door toediening van een experimenteel geneesmiddel.’”

Scroll naar boven