Pieter stopt ermee en komt met ‘warrig verhaal’

Pieter stopt ermee en komt met 'warrig verhaal'

NSC heeft de stekker uit de formatiebesprekingen met de PVV, BBB en VVD getrokken. De partij zegt flink te zijn geschrokken van de overheidsfinanciën. Ronald Plasterk noemt dat een ‘warrig verhaal’ en spreekt zelfs van ‘onzin’.

Volgens NSC betekent dat nog niet definitief dat de formatie is geklapt, maar legt de bal nu bij informateur Ronald Plasterk.

Overheidsfinanciën

De partij heeft ‘grote zorgen’ over de staat van onze schatkist en wil daarom niet meer verder praten. Volgens NSC heeft de partij meermaals gevraagd om een overzicht van de financiële tegenvallers per ministerie. Die zouden ze vandaag pas van Plasterk hebben gekregen.

De cijfers zouden zo dramatisch zijn, dat NSC niet meer verder wil praten. In een brief aan de partijleden stellen ze ‘geen loze beloftes aan Nederlanders te willen doen, die niet waargemaakt kunnen worden’.

‘Onzin’

Plasterk weet niet wat hij hoort. In Den Haag herkent men zich helemaal niet in het standpunt van NSC. Punt een zou niet slecht gaan met die financiën. Plasterk bestrijd ook dat hij geen inzicht wilde geven in de stukken. ”Dat is eerlijk gezegd een beetje onzin.”

Pieter Omtzigt had vervolgens ook niet het lef om Plasterk zijn besluit persoonlijk mede te delen, maar stuurde slechts een appje.

Hoe nu verder?

NSC wil nu wachten op het verslag van de informateur en doet de komende dagen ‘even helemaal niets’. De partij wil nog wel meewerken aan de vorming van een nieuwe regering, maar ziet een meerderheidskabinet niet zitten. Het zal dan eerder een ‘constructieve steun’ aan een minderheidskabinet worden. Wat ook nog mogelijk is, is een breed extraparlementair kabinet.

Wilders verbaasd

Geert Wilders noemt het besluit ‘ongelooflijk teleurstellend’. Hij stelt dat Nederland dit kabinet wil en dat Omtzigt ineens de handdoek in de ring gooit.

Naast Wilders zijn ook Caroline van der Plas en Dilan Yeşilgöz stomverbaasd. De drie fractievoorzitters hebben geen idee wat dit te betekenen heeft.

Wat vind jij van dit besluit? Laat het weten in de reacties op Facebook en deelt bericht zodat we nog meer mensen kunnen bereiken.

Scroll naar boven