Pieter (57) is ontroostbaar: de liefde van zijn leven uit Rusland krijgt geen visum

Pieter (57) is ontroostbaar: de liefde van zijn leven uit Rusland krijgt geen visum

Het gaat helemaal niet goed met Pieter (57) uit Lansingerland. Hoewel hij getrouwd is met een Russische vrouw, lukt het maar niet om een visum te krijgen voor haar. Hij moet de kerst daardoor helemaal alleen doorbrengen.

Tegen het Algemeen Dagblad doet Pieter zijn verhaal. Hij wil de naam van zijn vrouw niet vertellen vanwege ‘sterke anti-Russische sentimenten’. “Alsof wij die oorlog persoonlijk begonnen zijn”, briest Pieter. “Als ze in Canada, de VS of Zwitserland was geboren zouden er geen problemen zijn.”

Ontmoet op Schiphol

Pieter heeft zijn vrouw ontmoet op Schiphol. Dat gebeurde op oudejaarsavond 2018. Op de luchthaven raken de twee toevallig aan de praat. Beide besluiten hun vlucht niet te halen om samen nieuwjaar te vieren. Het klinkt als een sprookje.

Pieter (57) is ontroostbaar: de liefde van zijn leven uit Rusland krijgt geen visum

Ernstig ziek

In 2019 trouwen de twee, maar kort daarna wordt de vrouw ernstig ziek. Het is aan bloedtransfusies te danken dat ze nog leeft. Bij een controle wordt ook nog eens een longtumor gevonden.

Pieter wil voor zijn vrouw zorgen, maar omdat ze een kort verblijfsvisum heeft gaat dat niet. Na 90 dagen moet hij afscheid nemen van zijn grote liefde. Inmiddels verblijft de vrouw in Kaliningrad, een piepklein stukje Rusland tussen Polen en Litouwen.

Pieter heeft haar daar zelf afgezet met de auto, omdat ze niet mag vliegen door haar tumor.

En dat is ook de reden dat ze gevangen zit. Voor een nieuw visum moet ze helemaal naar Moskou. Ze zou met de trein kunnen gaan, maar dat betekent 1.500 kilometer en in haar huidige fysieke conditie is dat onmogelijk.

Mark Rutte

Pieter zou zijn vrouw het liefst gaan ophalen maar zonder visum mag ze niet mee. “Duitsland heeft een consulaat in Kaliningrad en mag namens Nederland een visum afgeven, maar dan moet ons land daartoe opdracht geven. Dat vertikken ze. Waarom? Wist ik het maar. Ik heb zelfs premier Rutte een brief geschreven. Zonder resultaat.”

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het visumbeleid van Nederlanders met een Russische partner niet verscherpt is. Ook zijn er geen sancties. Waarom het dan toch niet lukt het visum blijft gissen.

Pieter, hij heeft inmiddels een advocaat op de zaak gezet, stelt dat het om pure onwil gaat. Russofobie zelfs. “Een normaal huwelijksleven zit er voor ons niet in, enkel en alleen omdat zij Russisch is.”

Scroll naar boven