Piet krijgt hoge rekening omdat hij brandweer ‘voor niets’ belt

Piet krijgt hoge rekening omdat hij brandweer 'voor niets' belt

De Belgische Piet Meijers werd kreeg onlangs te maken met een overstroomde woonkamer als gevolg van zwaar onweer. Omdat hij vreesde dat het nog erger zou worden belde hij de brandweer. Maar toen die bij Piet arriveerden, bleek het gevaar geweken. Tot zijn grote verdriet moet Piet een boete betalen, zo meldt het Nieuwsblad.

Smurrie uit de wc

Piet weet het nog goed, de zware regenbui in Lommel waardoor zijn woonkamer overstroomde. ”Plots stroomde alles uit de wc, zo de woonkamer in. Binnen enkele tellen stond die onder en de smurrie bleef maar komen. Ik vreesde dat het nog veel erger zou worden en belde de brandweer.”

”Toen die 30 minuten later aankwam, was het onweer voorbij. Het gevaar was geweken. De twee brandweermannen hebben niets hoeven doen. Ze hebben de deksel van de riolering niet opengedaan en zijn niet eens bij mij binnen gekomen. Maar ik heb nu wel een rekening van 250 euro gekregen.”

”Daarop heb ik een e-mail gestuurd hoe ik erover denk. Ik kreeg alleen standaardbrief terug waarin stond dat de aanrekening was goedgekeurd door de wet van 01/01/2022. Ik heb maar betaald. Toch wringt het. Mag ik dan niet ongerust zijn?”

Brandweer: alleen gratis in noodsituatie

Martijn Wouters van brandweerzone Noord-Limburg laat weten dat de brandweer in de meeste gevallen graag bereid is om te helpen. ”Maar de gemeenschap mag er niet de dupe van zijn. Het komt vaker voor dat ongeruste burgers 112 bellen voor zaken waarvoor deze urgentiedienst niet is bedoeld.”

Wouters benadrukt dan ook: ”In het geval van echte nood is de brandweer gratis. In dit geval bleek het ter plaatse om een plas water te gaan, die bij aankomst van de brandweer reeds grotendeels was opgedweild. Wij kunnen in dit geval niet anders dan het zonale retributiereglement toepassen.”

Scroll naar boven