Peter (91) fietst elke dag 34 kilometer naar zijn zieke vrouw

Peter (90) fietst elke dag 34 kilometer naar zijn zieke vrouw

De 91-jarige Peter Burkhardt stapt elke op de fiets voor een tocht van 34 kilometer naar zijn vrouw. Die lijdt aan Alzheimer en verblijft al jaren in een verzorgingstehuis. Peter doet het met alle liefde die hij in zich heeft.

34 kilometer fietsen. Dag in, dag uit en altijd dezelfde route. Om zijn ‘lieffie’ te kunnen zien, fietst hij dagelijks twee uur naar het verzorgingstehuis in Apeldoorn.

Ik ga gewoon

Peter en zijn vrouw Clara hebben elkaar 65 jaar geleden ontmoet. Hij werd hoteldebotel verliefd op haar en hoewel we nu dus meer dan zes decennia verder zijn, voelt hij nog steeds vlinders.

Hij slaat dan ook geen dag over om zijn zieke vrouw te bezoeken. Clara lijdt aan Alzheimer en verblijft al zeven jaar in een verzorgingstehuis.

Peter (90) fietst elke dag 34 kilometer naar zijn zieke vrouw
Foto: LINDA.nl

Om ‘gewoon naar zijn lieffie’ te gaan, stapt hij elke dag op zijn driewieler. Omdat hij instabiel loopt, heeft hij een rollator. Die gaat achterop de fiets.

”Als ik bij het verzorgingstehuis aankom, haal ik de rollator eraf en kan ik naar haar toe.” Peter krijgt veel complimenten van de buurt waarin hij woont.

”Dan zeg ik: ‘Dat is lief dat u dat zegt, maar het is niet flink. Toen u jong was, bent u een keer verliefd geraakt op een lieve vrouw?”

”Wat wil je dan? Dan wil je toch bij haar zijn? Dat is er nog steeds. Ik ga gewoon naar mijn lieffie’”, vertelt hij tegen LINDA.

Alzheimer

Het doet hem ontzettend veel pijn om zijn vrouw te zien aftakelen. Een bezoek verloopt dan ook vaak niet vlekkeloos. Hij vertelt hoe dat gaat.

”Ik hoor aan het stemmetje dat zij het is en waar ze zit. Dan zeg ik: ‘Hallo lieve schat, lieve knuffel van me’. Dan geeft ze spontaan kussen terug.”

”Daar kom ik voor. Dat is de rit dubbel en dwars waard. Verder wandel ik met haar en uit zichzelf pakt ze me vast. Wat wij hebben is een sterke non-verbale communicatie.”

Peter (90) fietst elke dag 34 kilometer naar zijn zieke vrouw
Foto: LINDA.nl

Gesprekken voeren

Gesprekken voeren is moeilijk, maar er is wel contact. ”Soms komt ze ineens voor de dag met iets dat je denkt: waar haal je het vandaan? Maar je wordt er handig in. ‘Oh ja? Mijn god! Vertel! Hoe ging dat?’, antwoord ik dan.”

Ondanks de pijn die hij voelt bij het aanschouwen van zijn vrouw, probeert hij sterk te blijven. ”Door die vreselijke ziekte verliest ze sluipenderweg haar persoonlijkheid. Maar ik zie haar nog steeds, die lieve schat van 65 jaar geleden.”

Alzheimer challenge

Peter doet deze maand mee aan de Alzheimer Challenge. Hij fietst 500 kilometer en hoopt daarmee 2.000 euro op te halen voor onderzoek. ”Daar ga ik dik overheen, ha ha. Een fluitje van een cent.”

Steunen

Peter heeft een speciale actiepagina, waarop gedoneerd kan worden. Op het moment van schrijven is zijn doel, 2.000 euro, al ruim behaald. Toch kun je hem helpen door ook te geven. Want elke cent die besteed kan worden aan het helpen van mensen is er eentje. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Scroll naar boven